Cât a ajuns să coste chiria în marile orașe din România. Prețul închirierii locuințelor a luat-o razna în toată țara

Ultima actualizare:

Piața imobiliară din România se află într-o perioadă de transformare semnificativă în 2024, marcând o creștere puternică a cererii de locuințe de închiriat în toate marile orașe. Potrivit datelor recente, chiriile au crescut considerabil în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent, reflectând un mediu în care vânzările de proprietăți stagnează și cererea pentru închirieri este în ascensiune.

Prețul închirierii locuințelor a luat-o razna în toată țara
Prețul închirierii locuințelor a luat-o razna în toată țara

O creștere generalizată a chiriilor

În luna aprilie 2024, chiriile medii pentru locuințe au înregistrat o creștere semnificativă față de aceeași perioadă din 2023. Potrivit platformei Storia de la OLX Imobiliare, chiriile au crescut în medie cu 15% în toate orașele analizate. Această creștere este observată în special în București și în alte mari orașe din țară.

Ce se întâmplă cu chiriile în Capitală

În Capitală, chiriile au avut o creștere solidă, cu garsonierele ajungând la o medie de 348 de euro, în creștere cu 13% față de aprilie 2023. Apartamentele cu două camere s-au închiriat cu 543 de euro (creștere de 12%), iar cele cu trei camere cu 767 de euro (creștere de 11%). Sectorul 1 rămâne zona cu cele mai mari prețuri de închiriere, iar Sectorul 4 este cel mai accesibil.

Cum stă situația în celelalte orașe 

În afara Capitalei, majoritatea marilor orașe din România au înregistrat creșteri semnificative ale chiriilor. De exemplu, în Cluj-Napoca, chiriile au stagnat în aprilie 2024 față de martie, dar au crescut comparativ cu anul precedent. La fel și în Iași, Brașov și Timișoara, unde chiriile au avut o creștere considerabilă la toate categoriile de locuințe.

Tendințe diferențiate pe regiuni

În unele regiuni, creșterile chiriilor au fost mai pronunțate decât altele. De exemplu, în Arad, garsonierele au avut cea mai mare creștere anuală, iar Sibiul a înregistrat o creștere generalizată a prețurilor pentru toate tipurile de apartamente. În același timp, în Oradea și la nivel național, cererea pentru locuințe de închiriat este în continuă creștere.

Prognoze și tendințe

Piața imobiliară din România pare să se adapteze la o nouă dinamică, cu o cerere crescută pentru închirieri și o diversificare a portofoliului disponibil. Această tendință poate reflecta, în parte, incertitudinea economică și preferințele în schimbare ale consumatorilor.

Pe măsură ce piața imobiliară evoluează în 2024, proprietarii și chiriașii se adaptează la noile realități ale pieței, unde închirierea devine o opțiune preferată pentru mulți și unde adaptabilitatea și inovația vor juca un rol esențial în susținerea echilibrului pe termen lung al pieței.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
raisi elicopter prabusit jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net