Ce trebuie să știe românii înainte de a merge la cumpărături? Legea care intră în vigoare din 16 iunie

Începând chiar de mâine, 16 iunie, noua lege 406/2023 urmează să intre în vigoare! Aceasta va reglementa cardurile bancare, cât și lata cu cardul la comercianți. În plus, legea vorbește și despre avansurile cash din magazine.

image

În primul rând, un detaliu important pe care românii trebuie să îl știe este faptul că, de acum încolo, comercianții vor fi obligați să accepte plata cu cardul. Ei vor fi obligați să implementeze cel puțin un instrument dedicat plății fără numerar.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (...) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, este menționat în noua lege, potrivit adevarul.ro.

„În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, este menționat în expunerea de motive.

Noua lege la intra în vigoare începând cu 16 iunie

Un alt detaliu pe care românii trebuie să îl știe înainte de a merge la cumpărături este faptul că va fi posibil pentru comercianți să ofere serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, însă acest avans va fi evidențiat pe bonul fiscal și nu poate trece de valoarea de 500 de lei.

În plus, odată cu 16 iunie, va fi posibil ca românii să poată primii pensiile și salariile, cât și alte indemnizații, atât cash, cât și pe card.

„Beneficiarii de plăţi de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizaţii şi alocaţii de asistenţă socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar”, mai este menționat în lege.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
landscape 2806202 1280 jpg
image
image
image
image
image
image
litoral jpg
selfie masina  jpeg
femeie spalat pe cap freepik jpg
venus 1 jpg
Printesa Kate jpeg
Donald Trump  sursa foto   GettyImages jpg
BeFunky collage (5) jpg
rezultate bac 250 sesiunea de toamna 38 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net