Cum le recunoști? Produsele pe bază de făină de insecte ajung pe rafturi, în România

În curând, unul dintre cele mai mare coșmaruri al unora dintre români, va deveni realitate. Produsele pe bază de făină de insecte, vor ajunge pe rafturile magazinelor. Click! te învață cum să le recunoști!

Produsele pe bază de făină făcută din insecte vor fi ușor de recunoscut /foto: Pixabay
Produsele pe bază de făină făcută din insecte vor fi ușor de recunoscut /foto: Pixabay

Potrivit unui proiect de lege, care este acum în dezbatere publică la Senat, consumatorii vor trebui să primească informații clare și complete în legătură cu produsele alimentare ce conțin făină obținută din orice fel de insecte.

Proiectul amintit mai sus urmează să hotărască clar regulile de folosire, la prepararea mâncării pe bază de făină făcută din insecte, dar și modul în care acestea vor fi vândute.

Cum ar urma să fie vândute produsele pe bază de făină obținută din insecte

Una dintre prevederile proiectului de lege stabilește că „se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/ producerea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT)”.

Mai mult decât atât, prepararea ori comercializarea produselor sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea nu aveau printre ingrediente făina de insecte, va fi interzisă.

În același timp, vor fi folosite doar nume proprii distincte, atunci când vine vorba despre denumirea produselor. Acestea vor conține în mod obligatoriu oricare dintre sintagmele „cu...” sau „din...”, după care va trebui să apară numele popular al speciei de insecte, indiferent de procentajul acesteia, în produsul final.

Aceste produse urmează să fie expuse în magazine într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate, care nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață, ca alimente noi.

Totodată, comercianții vor fi nevoiți să afișeze, la loc vizibil (precum un suport sau un panou), lângă standul amintit, o informare legată de faptul că produsele conțin insecte.

Regulile sunt valabile și la comercializarea online

Și comercializarea pe internet are și ea, așa cum este normal, reguli. În cazul produselor ce conțin insecte vor fi atenționări în acest sens, astfel încât „informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar”.

Regulile se aplică și în cazul produselor alimentare care conțin insecte și sunt servite în restaurante sau livrate la domiciliu.

Comercianții care nu respectă regulile, riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei. De menționat este faptul că, amenzile, nu vor putea fi plătite la jumătate în termen de cel mult 15 zile, așa cum se poate face în cazul celorlalte amenzi, scrie avocatnet.ro.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net