Încă o brambureală guvernamentală! Ministerul Mediului vrea să anuleze cele mai importante agenții și gărzi de mediu

Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care toată lumea e cu ochii pe mediu, încălzire globală și calitatea aerului, Guvernul pare să nu aibă nevoie de instituții de mediu, conform unui proiect de hotărâre redactat în secret, cel mai probabil la nivelul Ministerului Mediului. De câteva zile acesta circulă pe mai multe rețele, „scăpat”, așa cum se întâmplă de fiecare dată când autoritățile vor să ne pregătească pentru vreo decizie-bombă.

Se vor înființa 8 agenții regionale de mediu

Motivul: economia la buget și îmbunătățirea activității. Dacă stăm să analizăm, din contră, cheltuielile bugetare cresc dar... pentru cine trebuie!

Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră Națională precum și Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate se vor lipi în opt Gărzi Regionale de Mediu (GRM), respectiv, în opt Agenții Regionale de Mediu (ARM).

„Prin proiectul de OUG se instituie un corp unic de control și o autoritate unică de implementare și monitorizare în domeniul mediului, apelor și pădurilor, la nivel regional. Ca urmare se desființează 54 instituții și se înființează 8 Autorități Regionale de Mediu și 8 Gărzi Regionale de Mediu. Instituțiile care se desființează erau conduse de un număr de 4 secretari de stat și 7 subsecretari de stat. Prin înființarea celor 16 instituții se crează un număr de 16 secretari de stat (sau subsecretari de stat)”, conform Notei de prezentare a proiectului de Ordonanță de Urgență privind înființarea autorităților regionale de mediu, gărzilor regionale de mediu și modificarea unor acte normative.

Reducere la buget doar „din pix”

Tăierile de păduri, principala provocare a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate
Tăierile de păduri, principala provocare a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate

În aceste condiții, e lesne de înțeles că nu este vorba despre nicio economie de buget, ci doar de o „reducere din pix” a numărului de instituții, pentru că acestea ar urma să preia oricum tot ce ține de activitatea actualelor instituții de mediu, precum și cheltuielile sau personalul.

Mai mult decât atât, prin desemnarea a 16 președinți cu rang de secretar de stat pentru fiecare regională și a câte unui secretar general - care se știe, sunt numiți politic -, se vor adăuga la buget noi cheltuieli cu salarizarea, cazarea și diurna, în cazul în care persoanele desemnate să conducă noile instituții nu vor avea domiciliul în municipiile din care va trebui coordonată activitatea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldat rus in Ucraina FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net