Meteorologii au emis o nouă alertă de vreme severă. Cod portocaliu de furtuni. Care sunt zonele ce vor fi afectate

Meteorologii au emis o nouă alertă de vreme severă. După inundațiile devastatoare care au lovit nordul țării, ploile torențiale continuă, aducând noi riscuri de inundații și pagube. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu de furtuni, valabil pentru județele Iași și Vaslui, unde cantitățile de apă vor depăși 30-35 l/mp, pe lângă ploile abundente deja înregistrate în ultimele ore.

Ploaie. Foto: Shutterstock.
Ploaie. Foto: Shutterstock.

Care vor fi zonele afectate

Printre localitățile vizate din județul Iași se numără Pașcani, Târgu Frumos, Belcești, și Podu Iloaiei, precum și alte comunități din împrejurimi: Ciurea, Răducăneni, Țibănești, Lespezi, Hălăucești, și Miroslava. Situația este critică și în localitățile Voinești, Erbiceni, Stolniceni-Prăjescu și Valea Seacă, unde ploile au provocat deja pagube însemnate.

În județul Vaslui, zonele afectate includ Huși, Stănilești, Pădureni, și Duda-Epureni, dar și localități precum Văleni, Zăpodeni, Lunca Banului și Todirești. Aceste comunități sunt deja puternic afectate de inundațiile din zilele precedente.

Ploile torențiale au devanstat sute de gospodării

În ultimele 48 de ore, ploile torențiale au devastat sute de gospodării, iar bilanțul victimelor continuă să crească, ajungând la 6 decese. Zeci de școli au fost închise din cauza riscului crescut de inundații și al pagubelor semnificative. Alerta meteorologică rămâne în vigoare până la ora 08:00, timp în care se așteaptă o intensificare a fenomenelor extreme, cu ploi torențiale, vânt puternic și descărcări electrice.

Echipele de intervenție sunt mobilizate în teren, însă situația rămâne critică, iar populația din zonele vizate este sfătuită să ia măsuri de precauție. Autoritățile locale au anunțat evacuări preventive în unele localități, acolo unde riscul de inundații este ridicat.

Recomandări pentru populație

În aceste condiții, ANM și autoritățile locale recomandă următoarele măsuri:

Evitați deplasările neesențiale în zonele afectate.

Fiți pregătiți pentru eventuale evacuări, dacă autoritățile locale dispun acest lucru.

Asigurați-vă că aveți la îndemână alimente, apă și medicamente pentru situații de urgență.

Monitorizați canalele de informare oficiale pentru actualizări și alerte.

Situația în județele Iași și Vaslui continuă să fie îngrijorătoare, iar populația este încurajată să coopereze cu autoritățile pentru a reduce riscurile asociate cu fenomenele meteo extreme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net