Noi detalii privind asasinarea lui Adrian Kreiner. Ce dezvăluiri a făcut martorul-cheie

Apar noi detalii din cazul asasinării omului de afaceri sibian, Adrian Kreiner, la două luni de la comiterea crimei care a îngrozit Sibiul și întreaga Românie. Cine a dat pontul și ce spune martorul-cheie.

Laurențiu Ghiță, principalul suspect în cazul asasinării lui Adrian Kreiner / Foto: Adevărul.ro
Laurențiu Ghiță, principalul suspect în cazul asasinării lui Adrian Kreiner / Foto: Adevărul.ro

Doar doi dintre cei trei bărbați care l-au ucis pe milionarul siberian au fost prinși. Unul dintre ei, Laurențiu Ghiță, în vârstă de 36 de ani, a fost extrădat deja din Scoția, unde a fost capturat la coborârea de pe un feribot, în Stranraer. Bărbatul a fost adus în țară la sfârșitul anului trecut și dus la Tribunalul Sibiu, unde i-a fost confirmat mandatul de arestare în lipsă.

Un altul, Marian Cristian Minae, poreclit „Pușcărie”, care a fost încătușat la coborârea dintr-un tren în Belfast, așteaptă să fie extrădat din Irlanda de Nord.

Al treilea criminal, Costinel Cosmin Zuleam, poreclit „Olteanu”, considerat „creierul” operațiunii, este căutat în continuare în lumea întreagă, după ce i s-au pierdut urmele în Franța, dar în prealabil a fost reperat în Slovenia. Se crede că a ajuns în Statele Unite.

Potrivit anchetei, cel puțin cinci persoane au fost implicate în acest caz: cei trei asasini plus alți doi complici - iubita ucigașului fugar, despre care martorii susțin că este o prostituată și timișoreanul Ilie Sitariu, și prima persoană arestată de polițiști, martor cheie în dosar, cel care i-a găzduit și i-a transportat la Sibiu.

„Această discuție va rămâne în mormânt” 

Deși a susținut că nu a participat la crimă și că nici nu a fugit din țară, ci a plecat la familie, anchetatorii au probe și indicii că Laurențiu Ghiță este principalul criminal. Potrivit motivării arestului preventiv, autorii au acționat la pontul unei persoane apropiate al milionarului sibian și s-au lăudat că au aflat de la acesta detaliile despre cum să intre în vilă.

Unul dintre martorii căruia i s-a destăinuit Ghiță a fost chiar cel care l-a trădat, în ciuda amenințărilor și a planului asupra căruia au convenit ulterior: „A spus că oricum nu au cum să fie găsiți, numai dacă sunt dați în primire de cineva. A mai afirmat că, pe oricare dintre ei îi va lua (poliția – n.red.), acela să își asume fapta (...) că această discuție va rămâne în mormânt și că, dacă cineva îl va da în primire, el va spune că cu acela a săvârșit fapta”, potrivit Adevărul.ro.

Tot aceeași mărturie îl incriminează pe Ghiță ca suspect principal: „A arătat cum a strâns victima de gât, prinzând-o cu gâtul între braț și trunchi, afirmând că doar a încercat «să îi dea somn» pentru că victima opunea rezistență. Manifesta o puternică stare de regret (...) nu îl interesa neapărat răspunderea penală cu privire la fapta sa, ci răspunderea în fața lui Dumnezeu...

Așa mi-am dat seama că a fost cel care a strâns victima de gât. Se întreba cum de s-a întâmplat acest lucru (moartea victimei), întrucât el l-a lăsat bine, fiind conștient... Era dărâmat, nici nu se putea orienta în spațiu”.

„Atacatorul înarmat i-a spus persoanei vătămate că ...”

De asemenea, martorul a menționat cele 16 ceasuri furate din casa omului de afaceri. „Țin minte că valoarea celui mai scump ceas varia între 40.000 și 120.000 de euro”. În noaptea jafului, fiica și iubita omului de afaceri ucis se aflau în casa acestuia. Prima a auzit un zgomot de la parter și a ieșit din dormitorul ei de la etaj. Și-a dat seama imediat ce se întâmplă, dar a fost văzută de criminali. Cu toate că s-a întors în dormitor, a încuiat ușa, s-a înarmat cu un briceag și s-a ascuns în dressing de unde a sunat la 112, atacatorii au dărâmat ușa:

„M-au lovit peste mână și astfel mi-au căzut telefonul si briceagul... Cel mai mic de statură, care avea ochii căprui spre verde, s-a apropiat de mine, m-a întrebat agresiv pe limba engleză unde sunt banii... m-a împins cu picioarele și a început să mă lovească. M-a ridicat de la pământ, m-a amenințat cu arma la tâmplă, întrebându-mă în continuu unde sunt banii. I-am răspuns că nu știu”.

În motivarea arestării se mai arată că: „Înainte de a pleca..., atacatorul înarmat i-a spus persoanei vătămate că îi va omorî tatăl”. Făptașii au fost surprinși în mai multe zone și momente, când au escaladat gardul casei din care au filat locul crimei și când au pătruns și au ieșit din vila milionarului, de camerele de luat vederi.

„Solicită să fie pus în stare de libertate”

Încarcerat în data de 30 decembrie 2023, când a ajuns în țară, Laurențiu Ghiță a cerut să fie cercetat în libertate: „Solicită să fie pus în stare de libertate până se judecă procesul, pentru a putea fi alături de familie și copii, să își petreacă sărbătorile alături de ei”.  

Cu toate acestea, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au respins joi, 4 ianuarie 2024, cererea în în „Dosarul jafului de la Sibiu”, după cum este cunoscut publicului. Împreună cu Marian Cristian Minae și Costinel Cosmin Zuleam, Laurențiu Ghiță este acuzat de omor calificat și tâlhărie calificată.

În încercarea de a nu ajunge după gratii, cei doi criminali prinși au invocat erorile de procedură din lungul șir de gafe ale anchetatorilor, printre care reținerea unui doljean confundat cu unul dintre făptași. 

Bătut și torturat de către atacatori, legat de mâini și de picioare, sugrumat și acoperit cu un covor, Adrian Kreiner era deja în stop cardio-respirator când a fost găsit de primii polițiștii care au ajuns la locul faptei, cei care i-au și acordat primul ajutor. A murit o zi mai târziu la spital, cauza exactă a decesului fiind una dintre necunoscutele din acest dosar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net