O operație în premieră în România! Substanța care a salvat viața unui copil de numai 12 ani

Un copil în vârstă de numai 12 ani, ce suferea de o tumoră gigant de 10 centimetri, a fost operat pe creier în semiîntuneric. Procedura a fost o premieră pentru țara noastră și a fost efectuată de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Operația a fost o premieră în țara noastră / foto: Pixabay
Operația a fost o premieră în țara noastră / foto: Pixabay

Pentru această procedură efectuată în premieră în țara noastră a fost folosită o substanță inovatoare, mai precis, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA). Acesta a permis medicilor să identifice și să protejeze țesutul cerebral sănătos, fiind crucial pentru succesul intervenției.

Operația prin care a trecut Marian, tânărul în vârstă de numai 12 ani, a durat aproximativ 5 ore, iar neurochirugii au reușit să îndepărteze tumora de 10 centimetri, potrivit informațiilor de la adevarul.ro.

„Copilul a ajuns la noi în Unitatea de Primiri Urgențe, diagnosticat cu o tumoră de dimensiuni foarte mari la nivelul creierului, care ne-a pus reale probleme în ceea ce privește diagnosticul lui.

În final, după ce am efectuat explorări de înaltă performanță în spital, și anume Rezonanță Magnetică Nucleară, am decis să facem o rezecție maximală a leziunii, utilizând o substanță de contrast, acid 5-aminolevulinic. În premieră națională, am utilizat această substanță pentru prima oară la copii”, a explicat Lucian Eva, managerul spitalului.

Operația a fost o premieră în România

Studii recente din ultimii ani au arătat că această substanță este eficientă și în cazul pacienților tineri. Copilul în vârstă de numai 12 ani, din județul Tulcea, a fost nevoit să stea cinci ore în sala de operație pentru ca medicii să îi îndepărteze tumora de 10 centimetri.

„Din punctul nostru de vedere, operația a fost un succes. Am reușit să îndepărtăm maximal tumora. Starea copilului este bună. Urmează să vedem ulterior rezultatul examenului anatomopatologic și tratamentul complementar pe care copilul îl va urma.

Faptul că am utilizat această substanță ne-a ajutat foarte mult în a face o rezecție maximală și corectă a leziunii, fără ca acest copil să aibă deficite postoperatorii”, a mai explicat Lucian Eva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
salman si iulia la nunta gif
image
image
image
image
image
image
Afine FOTO Shutterstock
tilos jpg
Înghețată  Foto Pixabay jpg
Gouming Martens foto unilad jpg
Asprete, pentru prima dată fotografiat noaptea 01 Foto Alex Găvan jpg
Navă Evangelia Costinesti în 2020 FOTO Shutterstock
fetita sua jpeg
De ce sa nu mananci paine de la inceputul mesei  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net