O școală din Galați care abia fusese renovată a fost distrusă de viitură. „Am investit trei miliarde de lei, și acum totul este distrus”

Comuna Cudalbi, din județul Galați, a fost lovită crunt de inundațiile recente, care au distrus case, grădini, drumuri și instituții publice. Una dintre cele mai afectate clădiri a fost Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu”, unde învață aproximativ 300 de copii. Într-o singură noapte, viitura a transformat investițiile și eforturile din ultimii ani într-o ruină. Cu toate acestea, localnicii s-au mobilizat într-un gest impresionant de solidaritate, încercând să salveze tot ce se mai putea.

Directoarea școlii distruse de viitură.
Directoarea școlii distruse de viitură.

Mobilizare fără precedent

Viitura a lovit în toiul nopții, lăsând comunitatea în stare de șoc. Oamenii s-au refugiat în podurile caselor, privind neputincioși cum apa năvălea în gospodăriile lor. La fel de dramatică a fost situația la școala din comună. Anca Dediu, directoarea unității, a făcut un apel disperat la localnici pentru a ajuta la evacuarea apei și a noroiului din clădire. În câteva ore, răspunsul a fost copleșitor: bătrâni, tineri și copii s-au adunat cu lopeți, găleți și roabe, formând o echipă unită împotriva dezastrului.

Mi s-a rupt sufletul când am văzut dezastrul. Trei miliarde de lei investiți în renovarea școlii s-au dus pe apa sâmbetei. Toată munca noastră din această vară s-a pierdut în câteva ore”, a declarat Anca Dediu, cu durere în glas.

Eforturi distruse într-o singură noapte

Clădirea școlii fusese recent renovată. „Am lucrat două luni fără oprire. Am schimbat lambriurile, am văruit, am reparat pereții și am refăcut gresia. Scările au fost pavate cu granit, iar grupurile sanitare au fost complet modernizate. Am investit trei miliarde de lei, și acum totul este distrus”, a continuat directoarea.

Școala, formată din două corpuri - unul vechi și unul nou - a fost inundată până aproape de acoperiș. Singurele lucruri rămase intacte sunt pereții.

În ciuda pierderilor masive, răspunsul comunității a fost impresionant. Directoarea a fost copleșită de numărul mare de oameni care au răspuns la apelul ei. „Nu am mai văzut niciodată atâta solidaritate. Oamenii au venit din proprie inițiativă, fiecare cu ce a avut: lopeți, roabe, găleți. Toată lumea a vrut să ajute”, a povestit Anca Dediu.

Deși școala este grav avariată, mobilizarea localnicilor a adus o rază de speranță. „Nu putem să lăsăm lucrurile așa. Vom reconstrui, cu forțele pe care le avem. Nu ne dăm bătuți”, a spus un localnic care a participat la acțiunile de curățare.

Citește mai multe pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
accident masina tramvai Bucuresti, foto facebook jpg
colin farrell transformare jpg
planseul de la unirii jpg
shutterstock 1195754011 scaled jpg
Captură de ecran din 2024 09 19 la 12 02 07 png
inundatii (4) jpeg
1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit jpg
avion pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net