Pericol ecologic iminent pe Dunăre! 35 de tone de petrol se îndreaptă spre România

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” – Departamentul Situații de Urgență, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia au anunțat, în după-amiaza zilei de 20 iunie că,  35 tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavlion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri.

Foto: Compartimentul de Comunicare și Relații cu Presa Administrația Națională „Apele Române”
Foto: Compartimentul de Comunicare și Relații cu Presa Administrația Națională „Apele Române”

30 de ore până la propagarea poluării

 Ținând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de cca 70-100 km în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului, timpii estimați de experți pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în țară. 

Ce se întâmplă în acest moment

Sârbii acționează în aceste momente prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecția apelor provinciale, laboratorul acreditat  etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Aceștia au montat un baraj plutitor de protecție. Astfel, s-a reușit ca cel puțin pentru moment,, pata de petrol fiind izolată.  

De asemenea, încă de aseară, România, prin echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat, a început monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secțiunea Baziaș.  

Cine o să realizeze intervenția de depoluare dacă unda va ajunge în țara noastră

Echipa de intervenție de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin este pregătită să acționeze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor. Asta pentru că, lățimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant.

De asemenea, în situația în care unda de poluare va ajunge în țara noastră, respectiv se vor observa irizații petroliere, intervenția de depoluare, ca și prelevarea probelor de apă va fi realizată de către echipele românești.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net