Pericolul care se ascunde pe fundul mării, inclusiv pe litoralul românesc. Mare grijă!

Ultima actualizare:

După ce rechinii au stârnit valuri de panică în rândul turiștilor care merg la mare, acum specialiștii lansează o nouă alertă. Aricii de mare trăiesc pe fundul mărilor și oceanelor, inclusiv în Marea Neagră. Ce trebuie să faci în cazul în care ai fost înțepat?

arici de mare

Atât în România, cât și în Grecia, există arici de mare, o vietate care poate să facă furori în corpul uman. Asfel, spinii aricilor de mare sunt destul de greu de îndepărtat odată ce pătrund în piele, motiv pentru care trebuie să mergi urgent la spital, în cazul în care ai fost înțepat. Acolo, specialistul va evalua leziunea și te va trata corespunzător, pentru a evita suprainfectarea.

Iată ce ți-am mai pregătit: Rechinii și alte creaturi marine periculoase din zona Greciei, Turciei și Spaniei

Este ușor să îți dai seama dacă ai fost înțepat de ariciul de mare, leziunea este rotundă, iar spinii rămân la nivelul pielii. Un alt simptom care caracterizează înțepătura este durerea intensă din jurul rănii. Reacțiile alergice sunt destul de frecvente și pot provoca inclusiv decesul, în cazul în care alegi să nu mergi la specialist, pentru a primi tratament corespunzător.

Cum tratezi înțepătura ariciului de mare

Este foarte important ca, odată ce ai fost înțepat de ariciul de mare, să îndepărtezi spinii. Ideal ar fi ca un specialist să facă această operațiune, și nu cu o pensetă, căci riști ca spinii să se rupă și să migreze apoi în alte zone ale corpului. Apoi, specialistul va decide dacă e nevoie și de tratament cutanat sau, după caz, împotriva alergiilor.

Vezi și: Avertizare de caniculă pentru Grecia și Croația! Există riscul izbuncirii incendiilor de vegetație

Datorită faptului că există mai multe specii de arici de mare, este recomandat să apelezi la doctor în cazul unei înțepături și pentru că există specii otrăvitoare. Totodată, riști să faci șoc anafilactic în urma înțepăturii, dacă știi că ești predispus la alergii. Totuși, cele mai multe înțepături ale ariciului de mare provoacă doar durere, așa că nu trebuie să te îngrijorezi.

Aricii de mare sunt înrudiți cu stelele de mare, însă au sisteme de apărare împotriva prădătorilor, pe care le folosesc atunci când se simt expuși unui pericol, transmite Antena3.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net