Poveștile emoționante ale românilor din străinătate care au revenit în țara natală doar în vacanță

„Cred că am văzut mii de borcane de bulion”. Ion este vameş la Petea, în Satu-Mare, şi a declarat pentru Click! care este principalul aliment pe care îl iau românii din diaspora în aceste zile la plecarea din ţară după terminarea concediului. Cristina este fruntaşă, deja a umplut frigiderul din Bergamo cu durduliile borcane făcute de mama soacră. 

Cristina, pe  Transfăgărășan  cu Mara și Traian
Cristina, pe Transfăgărășan cu Mara și Traian

Ultimul weekend din această vară a adus cozi imense pe sensurile de ieşire din ţară în vămile din nordul României. După ce şi-au încărcat bateriile pe meleagurile natale, concetăţenii noştri care muncesc în Europa şi-au făcut bagajele şi au plecat înapoi. Că este vama Petea sau Nădlac, aceeaşi poveste: portbagaje burduşite cu bucate de acasă, făcute de părinţi sau de rude. Sfârşitul verii e aproape, la fel şi vacanţa românilor care trăiesc departe de casă şi vin doar vara ca să îşi vadă familiile. Toţi cei care pleacă recunosc că despărţirea de cei dragi e dureroasă, dar nu au ce face.

Vămile din Vest au fost luate  cu asalt în weekend de românii  care și-au terminat vacanțele
Vămile din Vest au fost luate cu asalt în weekend de românii care și-au terminat vacanțele

„Este uşor când vii, te poartă parcă pe aripi dorul de părinţi, rude sau prieteni. La întoarcere însă este greu, dar încercăm să potolim acest lucru luând cu noi cât mai multe bucate. De exemplu, mâncarea de unde mergem noi, din Germania, nu are gustul bucatelor din ţară”, crede Adrian Rizea, care e mecanic şi pleacă spre oraşul german Frankfurt.

În maşinile care aşteaptă la rând în vămi găseşti de toate: de la sarmale la mezeluri, de la ”tării” din orice fruct posibil la borcane cu ardei, vinete şi chiar zacuscă. Pe locul 1 sunt însă borcanele cu bulion, deoarece în cazul bucăţilor de carne sau al mezelurilor, majoritatea ţărilor europene au reguli clare de transport şi amenzi mari în caz de nerespectare a acestora.

Paul și copiii  s-au răcorit cu  o înghețată  pe drumul de  întoarcere
Paul și copiii s-au răcorit cu o înghețată pe drumul de întoarcere

„Fără mâncare şi fără toate alea de acasă nu plecăm. Părinţii, bunicii, rudele, toţi au vrut să ne pună ceva în bagaje de-ale gurii pentru drum. O să venim mereu în România să ne facem concediile până murim. Da, o să mergem şi în alte părţi, dar drumurile întotdeauna vor trece şi pe aici, pe la ai noştri”, mărturiseşte Cristina.

Citește și: Românii din diaspora sunt chemați înapoi în țară! Ce sumă vor primi dacă se întorc și deschid o afacere 

Femeia de 35 de ani este funcţionară la o bancă din centrul oraşului Bergamo şi preventiv, în aşteptarea comorilor culinare din ţară, a golit frigiderele casei chiar înainte să plece spre România, la jumătatea lui august. Acum maşina cu care se întoarce este lăsată vârtos pe spate, burduşită cu borcane de bulion, murături, chiar şi zacuscă, făcută special pentru ea de soacră, deşi nu este încă vremea.

„Fiecare dintre noi am luat ceva de acasă pentru a ne ostoi dorul de acasă până venim de Crăciun. Eu am porţia mea de tării, de mai multe feluri, copiii au prăjituri cu tot felul de umpluturi”, completează soţul Paul, şofer de TIR. Singura problemă e cum să îi ţii pe Mara (10 ani) şi pe Traian (7 ani) departe de prăjituri măcar până în Italia. 

Românca  și-a umplut  frigiderul  cu bucatele  aduse de acasă
Românca și-a umplut frigiderul cu bucatele aduse de acasă

Cu mâncare de la mama şi cu un telefon plin de poze se întoarce în străinătate şi Raluca. Lucrează de 5 ani în Belgia ca traducătoare, iar acasă ajunge o dată pe an.

„Am fost acasă în România la Brăila. Acum plec la cealaltă casă a mea, la Bruxelles, unde muncesc şi mi-am făcut un rost, este greu că am părinţii bătrâni. Am luat tot ce am putut, de la plăcintă la bulion, am pus la borcan vinete, ardei. Am până şi faţă de masă făcută de mama şi plăcintă de la neamuri”.

Vezi și: Românii din diaspora îmbină utilul cu plăcutul când vin acasă de sărbători 

Click! spune

În ultimul weekend al verii, prin punctele de frontieră din vestul României au efectuat formalităţile de control pentru ieşirea din ţară peste 1.387.000 de persoane, cetăţeni români şi străini cu aproximativ 362.000 de mijloace de transport. Cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net