Președintele Klaus Iohannis, vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina

În perioada 18 - 26 aprilie 2023, președintele Klaus Iohannis va efectua vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile și în Republica Argentina. Care este obictivul acestor vizite? Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, scopul este „relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine”.

Klaus Iohannis, vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina / Foto: Presidency
Klaus Iohannis, vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina / Foto: Presidency

Republica Federativă a Braziliei

„Obiectivul central al acestei vizite îl reprezintă aprofundarea, diversificarea și dinamizarea relației bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină și Caraibi, aspect care va fi concretizat și prin adoptarea de către cei doi președinți a unei Declarații comune. Documentul conține angajamentul celor două părți de a crește nivelul relațiilor bilaterale prin intermediul unui dialog politic intensificat și al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerț, investiții, industrie, cercetare și inovare științifică, securitate cibernetică, digitalizare, schimbări climatice, agricultură durabilă, educație și cultură.

Având în vedere nivelul schimburilor comerciale, aflat sub potențialul oferit de cele două piețe, vizita va urmări, totodată, promovarea României ca partener economic atractiv, cu accent pe oportunitățile de cooperare și investiții în industrie, energie, agricultură, IT și alte sectoare”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă, relatează ProTV.ro.

De asemenea, vizita oficială în Brazilia a președintelui Klaus Iohannis va fi prima la nivel de șef de stat în ultimii 23 de ani.

Republica Chile

„Construită pe premise bilaterale favorabile, vizita are ca obiectiv impulsionarea colaborării politice, a schimburilor economice, consolidarea cooperării sectoriale dintre cele două țări și încurajarea contactelor interumane.

Pe agenda discuțiilor oficiale dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Gabriel Boric se vor afla stadiul și perspectivele intensificării cooperării bilaterale, posibilități de stimulare a proiectelor sectoriale, cu accent pe dezvoltarea schimburilor comerciale și atragerea reciprocă de investiții, pe sectoarele de IT, energie, mediu și agricultură. Situațiile de urgență și reacția la catastrofele generate de schimbările climatice vor figura, de asemenea, pe agendă, urmând a fi semnat un Memorandum de înțelegere între instituțiile responsabile din cele două țări”.

Vizita oficială în Chile a președintelui României va fi prima vizită de acest nivel în ultimii 10 ani. Programul oficial include și o vizită la Muzeul Memoriei și al Drepturilor Omului din Santiago de Chile, împreună cu omologul său chilian, un proiect simbolist special pentru țara gazdă.

Republica Argentina

„Obiectiv principal al vizitei îl reprezintă evaluarea stadiului relațiilor bilaterale dintre cele două țări și identificarea în comun a domeniilor unde există perspective de creștere a schimburilor comerciale și de atragere de noi investiții, pentru ambele state. Președintele Klaus Iohannis va afirma disponibilitatea României de a conlucra cu Argentina pentru promovarea obiectivelor comune de politică externă, inclusiv din perspectiva poziționării celor două țări cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acestuia pe multiple planuri.

Discuțiile vor viza, totodată, și nevoia de cooperare multilaterală pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei asupra creșterii economice durabile, provocările și oportunitățile cooperării în diferite formate regionale specifice fiecărei părți, importanța consolidării democratice pe continentul latino-american și a aprofundării parteneriatului bi-regional cu Uniunea Europeană, inclusiv prin semnarea unor noi acorduri economice” - se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Președintele Klaus Iohannis și Președintele Alberto Fernández vor evalua, în cadrul consultărilor oficiale, posibilitățile concrete de a consolida și de a extinde cooperarea în domenii de importanță majoră pentru cele două state. Vizita oficială a președintelui Klaus Iohannis în Argentina va fi prima vizită la acest nivel în ultimii 30 de ani.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net