Românii pot retrage numerar de pe cardurile de energie. Iată în ce condiții se poate face acest lucru

Ultima actualizare:

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a demarat o inițiativă legislativă menită să clarifice și să impună reguli clare pentru beneficiarii cardurilor de energie. Această măsură face parte dintr-un efort amplu de consolidare fiscală, combatere a evaziunii fiscale și gestionare eficientă a fondurilor europene.

Carduri energie. Foto: arhiva.
Carduri energie. Foto: arhiva.

Potrivit proiectului de ordonanță, se dorește reglementarea modului în care românii care au primit carduri de energie și au achiziționat lemne de foc pot retrage, în numerar, sumele rămase pe aceste carduri, conform informațiilor furnizate de DCBusiness.

Conform prevederilor articolului 7, alineatul (51) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarii specificați la articolul 3, alineatul (1) pot retrage în numerar, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc.

Măsurile propuse în proiectul de act normativ vizează stabilirea unor norme privind posibilitatea ca beneficiarii menționați la articolul 3, alineatul (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, care până la data emiterii prezentei ordonanțe nu au cheltuit integral sumele de pe cardurile de energie valabile pentru achiziționarea de lemne de foc, să poată retrage aceste sume începând cu data intrării în vigoare a ordonanței, în numerar, integral, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poștale, în termenul de valabilitate al cardurilor emise. Acest termen este corelat cu prelungirea termenului de valabilitate stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 101/2023 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 425/2023.

Actele necesare pentru retragerea sumelor

Pentru a încasa sumele în numerar, beneficiarii de sprijin trebuie să prezinte următoarele documente justificative:

a) Cardul de energie valabil: la data efectuării plății prin servicii de mandat poștal.

b) Actul de identitate al beneficiarului: de sprijin.

c) Documentul/documentele justificativ/justificative: emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, factura, bonurile fiscale. Aceste documente arată că au achiziționat lemn de foc pentru încălzire, utilizat la locul de consum.

d) Contractul privind furnizarea lemnului de foc: la domiciliu sau reședință, împreună cu o declarație pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.

Categorii de români eligibili pentru ajutor

- Pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
- Pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
- Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
- Familii cu alocație de susținere;
- Familii/persoane cu ajutor social.
- Media venitului lunar pe fiecare membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net