S-a stins din viață veteranul de război, scriitorul și profesorul Constantin Zavati

La câteva zile de când a împlinit 99 de ani, colonelul în retragere Constantin Zavati a tras cortina pentru totdeauna și a trecut la cele veșnice.         

Colonel în rezervă Constantin Zavati
Colonel în rezervă Constantin Zavati

„Drum lin spre lumina veșnică! Cu deosebit regret am aflat despre trecerea la cele veșnice a unui om de o rară noblețe umană și profesională, colonelul în retragere Constantin Zavati, la doar câteva zile după ce fusesem alături de dumnealui la aniversarea de 99 de ani.”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Venerabilul veteran de război s-a născut pe 7 iulie 1923, în județul Bacău, și a absolvit liceul militar cu gradul de plutonier major. A urmat Școala Militară din Gross Born, Germania, actualmente în Polonia, și a fost trimis pe front, luptând până la finalul războiului. S-a întors în țară și a depus jurământul ca ofițer al Armatei Române. În perioada în care a fost militar activ a fost decorat cu Ordinul ,,Coroana României” cu spade și panglică de ,,Virtute Militară”, dar și cu medalia ,,Victoria”. A absolvit Facultatea de Chimie din Iași și a publicat opt cărți, obținând și premiul Ligii Scriitorilor din România pentru trei volume de memorii și mărturisiri. A fost și un renumit profesor de chimie în Bacău. 

La 96 de ani a publicat ultima carte 

La vârsta de 96 de ani, Constantin Zivati a publicat cel de-al optulea volum, sub titlul „Bacăul de odinioară”. Cartea a apărut la Editura Armonii Culturale din Adjud.

Dintre episoadele memorabile ale vieții veteranului Constantin Zavati, amintim momentele în care s-a aflat fie în preajma Regelui Carol al II-lea – în Bacău, fie a lui Adolf Hitler – în Germania, fie a unor personalități ale lumii artistice, militare sau politice, între care George Enescu și pictorul Nicu Enea. Unul dintre aceste episoade, descrise în cărțile sale de memorii, este și cel al revederii fostului coleg dintr-o școală militară din Germania care îi salvase viața la un moment dat, revedere în condițiile în care România întorsese armele împotriva aliaților germani în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar fostul său coleg militar căzuse prizonier al armatei sovietice, conform desteptarea.ro.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net