Sfânta Parascheva 2022. Când începe pelerinajul de la Iași

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este ținută de sute de mii de români. Oamenii vin și se roagă la moaște pentru sănătate și alte dorințe.

Pelerinii din anii trecuți care se aflau la coadă
Pelerinii din anii trecuți care se aflau la coadă

Pe ce data începe pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași, în 2022 

Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, a anunțat că pe 8 octombrie, de la ora 6:00, va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane vor așeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Pelerinii care vor veni în acea perioadă la Iaşi se vor putea închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva până pe 16 octombrie. Anul acesta, pelerinajul se va desfășura fără restricţiile impuse de pandemia de COVID-19.

Vezi și: 12.000 de sarmale, împărțite pelerinilor de la Sfânta Parascheva. Cine sunt femeile care le pregătesc an de an

Pe 14 octombrie, atunci când în calendarul ortodox este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, va avea loc Slujba Liturgică. Aceasta va fi oficiată începând cu ora 9:30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Citește și: Lucruri neștiute despre sărbătorile toamnei: Sfânta Parascheva, Sfântul Dumitru și Sfinții Mihail și Gavriil

Vor fi amenajate și culoare de acces pentru cei care își doresc să participe la slujbă.

Povestea Sfintei Parascheva

Conform resurselor religioase, Sfânta Parascheva a fost fiica unei familii bogate care avea o legătură strânsă cu biserica. Povestea spune că, la vârsta de 10 ani, Parascheva a auzit citindu-se în timpul unei slujbe Evanghelia după Marcu și s-a decis să le împartă hainele sale săracilor.

Vezi și: Aici a «păcătuit» Visarion Alexa! Acuzații noi împotriva preotului

,,Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie" (Mar­cu 8, 34), a fost îndemnul care a făcut-o să își dorească să facă acest lucru. Gestul a fost repetat de mai multe ori, fără să țină cont de ceea ce îi spuneau părinții.

Parascheva s-a închinat la mănăstirile din Constantinopol și la locurile sfinte de la Ierusalim, după care s-a retras în pustiul Iordanului, acolo unde a avut o viață în post și rugăciune.

La vârsta de 25 de ani, cuvioasa a fost îndemnată de un înger să se întoarcă la familia sa, iar atunci a revenit în Epivat. Tradiţia spune că a întemeiat un cămin pentru săraci şi orfani, iar pe lângă asta, a avut grijă de biserica Sfinţilor Apostoli. Doi ani mai târziu, pe 14 octombrie, aceasta a murit şi a fost îngropată la malul mării.

Trupul cuvioasei a fost dezgropat după ce localnicii au visat-o în timp ce le cerea să fie aşezată într-un loc de cinste.

În România, Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei. Creștini de pretutindeni o cinst­esc prin participarea lor la slujbele din 14 octombrie, unde îi cer ocro­tire și ajutor.

Rugăciune către Sf. Parascheva

Aceasta este rugăciunea pe care o poți spune până pe 14 octombrie, în ziua Sărbătorii sau atunci când ai parte de un necaz.

Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
ungaria romania colaj pexels jpg
gustav klimt jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net