Sunt sau nu conservele cu ton otrăvite cu mercur, substanță care poate fi fatală pentru sănătate: „Se depozitează la nivelul creierului și afectează funcționarea acestuia”
Două organizații au făcut, recent, o descoperire îngrijorătoare: toate conservele de ton analizate în câteva țări europene sunt contaminate cu mercur. Același lucru se întâmplă și în România. Avertismentul specialiștilor este clar: „mercurul se depozitează la nivelul creierului și afectează funcționarea acestuia".
Studiu cu privire la mercurul din ton
Activiştii străini cer măsuri urgențe pentru reducerea limitei admise de mercur în conservele de ton. Studiul francezilor a fost făcut pe 148 de conserve de ton din cinci ţări diferite. Iar nivelul de mercur a fost și de 4 ori mai mare.
„Dacă noi vom consuma în cantități mari această conservă de ton vom avea o acumulare în organism de mercur. Pentru noi este suprinzător să depistăm chiar toate conservele analizate peste limita de detecție a metodei", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA, pentru Observatornews.ro.
„Este conținutul de mercur dintr o conservă în suc propriu"
Nivelul de mercur din produsele verificate nu depăşeşte limita legală. Conform legislației europene, carnea provenită din peşti precum tonul, ştiuca sau macroul poate conţine cel mult un miligram de mercur per kilogram. Hamsiile, codul, heringul sau crapul au limita mai jos - la 0.3 miligrame per kilogram.
„Trebuie spus că acesta este conținutul de mercur dintr o conservă în suc propriu, tonul va avea o cantitate mai mare de mercur rezidual. În funcție de zonele de pescuit din care peştele provine, vom avea un peşte mai poluat, mai contaminat", a adăugat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Ce spune medicul toxicolog
Aşadar, chiar dacă mercurul nu depăşeşte limitele, pericolul tot există pentru cei care consumă des conserve de ton. „Discutăm de un pericol foarte important. Mercurul se depozitează la nivelul creierului, peste 25 de enzime sunt inactivate, lucru care perturbă sinteza de neurotransmițători și afectează funcționarea creierului, scăderea capacității de gândire. Există simptome, această stare de oboseală inexplicabilă, o ceață mentală, furnicături la nivelul pielii", a precizat Radu Ţincu, medic toxicolog.
Tonul este cea mai consumată specie de peşte
În plus, ar trebui să verificăm pe etichetă provenienţa peştelui. „Ştim foarte clar că există zone ale globului intens poluate, zona Asiei, zona Africii, și ar trebui să mergem spre zonele mediteraneene", a mai spus Radu Ţincu, medic toxicolog.
Tonul este cea mai consumată specie de peşte din Europa. Anual, un european consumă în în medie, aproape 3 kilograme de ton. Românii mânâcă peste 9 kilograme de peşte anual.