Cine este românul prins că spiona pentru Rusia. Fotografia obiective militare NATO în România și transmitea informații prin Ambadasa Rusiei

Ultima actualizare:

Un caz de spionaj care vizează securitatea națională a României a fost descoperit și investigat de autoritățile competente, culminând cu arestarea preventivă a unui cetățean român acuzat că furniza informații cruciale despre obiective militare românești și NATO din zona Tulcea către diplomați ruși.

Bărbat arestat. Foto: Shutterstock.
Bărbat arestat. Foto: Shutterstock.

De ce este acuzat bărbatul

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită public, este suspectat că timp de doi ani a efectuat activități de supraveghere asupra obiectivelor militare din apropierea municipiului Tulcea. Acesta a adunat informații sensibile și a realizat fotografii detaliate privind tehnica militară și personalul desfășurat în zona de graniță cu Ucraina.

  „La data de 23.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare. Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, au transmis cei de la DIICOT.

Informațiile și imaginile obținute astfel au fost ulterior transmise diplomaților de la Ambasada Federației Ruse din București, constituind astfel un act de trădare și o amenințare la adresa securității naționale.

De cine a fost coordonată operațiunea de investigare și arestare 

Operațiunea de arestare și investigație a fost coordonată îndeaproape cu autoritățile competente și a implicat eforturi concertate din partea unor instituții precum Serviciul Român de Informații, Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș”.

Activitatea judiciară a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DIICOT și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, asigurând astfel desfășurarea în deplină conformitate cu legea a operațiunii de capturare a infractorului și a probelor relevante.

Cu toate că acest caz evidențiază importanța unei vigilanțe constante în ceea ce privește securitatea națională, el subliniază și necesitatea unei cooperări strânse între instituțiile responsabile pentru protejarea integrității teritoriale și a informațiilor sensibile ale statului.

Cine este românul prins că spiona pentru Rusia

Alexandru Piscan. FOTO: Facebook
Alexandru Piscan. FOTO: Facebook

Dorin Alexandru Piscan, originar din Ploiești, este bărbatul acuzat că spiona pentru Rusia. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Curtea de Apel București.

Alexandru Piscan are o activitate bogată pe pagina sa de Facebook. Recent, bărbatul acuzat de spionaj i-a făcut un portret premierului controversat al Slovaciei, Robert Fico, victima unei tentative de asasinat, scrie adevarul.ro.

„Robert Fico un premier care a aratat ca lupta pentru tara lui si pentru interesul poporului slovac. Un reformator si un sustinator al valorilor esentiale, echilibrului si stabilitati si a reformarii unei Europe compromise moral. Atunci cand ideile tale si planurile pentru tara ta deranjeaza esti supus atacurilor de orice natura”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a lui Alexandru Piscan.

Totodată, Alexandru Piscan este un susținător al patronului de la Ferma Dacilor. Atunci când Cornel Dinicu a ieșit din arest, bărbatul a mers să planteze împreună cu el arbori la ferma Dacilor, conform sursei citate.

„Astazi ne-am strans la Ferma Dacilor, sa plantam arbori in memoria celor care nu mai sunt printre noi, odata cu ei am plantat si speranta si promisiunea ca mereu vom fi alaturi de Dinicu Cornel si nu ne vom dezice de el si nici de acest loc. Cornel este un luptator si va avea puterea sa mearga inainte si sa ridice inapoi din cenusa acest loc. Pe langa familie si prieteni, ce m-a impresionat a fost ca au venit si oameni care nu l-au cunosct niciodata pe Cornel. Daca am invatat ceva din toata aceasta intamplare este ca in cele mai grele momente din viata vei vedea cu adevarat cine iti sunt prieteni si cei care iti vor fi alaturi neconditionat... unii sunt ca frunzele, la primul vant cad, altii sunt precum crengile, rezista o vreme, dar dupa se rup si cad, altii sunt ca radacinile, indiferent de vreme sau cat de greu va fi, vor ramane acolo, neclintiti. Copacii plantati astazi sunt exact dovada acelei radacini, astazi a fost vorba despre radacini si cat de puternice sunt”, a scris pe facebook Alexandru Piscan.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
andre agassi   steffi graf (1) jpg
image
image
image
image
image
image
rosii tomate istock jpg
printesa kalina a bulgarieri sotul copilul AFP jpg
statuie mihai Eminescu colaj facebook jpg
tantari jpg
wizz air pixabay jpg
cetate ardud
aer conditionat jpg
Bihor 1 (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net