Unde a dispărut Ion Lăceanu? Drama „Omului orchestră”

Ion Lăceanu, 86 de ani, este unul dintre cei mai compleți artiști folclorici din România. Cu o capacitate uimitoare de a interpreta muzică la o multitudine de instrumente, multe realizate sau improvizate chiar de el, maestrul pare să fi dispărut.

Invitat la un podcast, maestrul Gheorghe Zamfir a povestit despre ce s-a întâmplat cu bunul său prieten. „Ion Lăceanu este prietenul meu. Acum este la un azil de bătrâni”, a spus Gheorghe Zamfir, în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”.

Suferea de singurătate, după ce și-a pierdut soția

„Eu am decis să mă mut aici. Sufeream de singurătate, după decesul soției(n.r. Anastasia). Casa era goală, mi-era urât singur. Aici mai schimb o vorbă cu cineva”, a declarat însuși Ion Lăceanu pentru EGO.ro

Astfel, cum a început pandemia, maestrul a spus „Adio!” concertelor pe care încă le mai susținea prin localurile din Centrul Vechi, în București. A părăsit casa din zona Piața Alba Iulia și s-a mutat la un azil din zona Circului.

Poreclit și „Omul orchestră”, Ion Lăceanu nu ar fi vrut să devină o povară pentru cei dragi, așa că, în loc să se mute cu fiul și cu familia acestuia, a preferat căminul. „Este foarte bine aici. Sunt mulțumit, e mâncarea bună, avem trei mese pe zi. Nu era mai bine să rămân acasă.

Citește și: «Sunt singur după moartea soţiei, mă salvează muzica şi rugăciunile»

M-am tot gândit să iau o femeie, ca să mă ajute la treburi, dar seara rămâneam tot singur. Eu am decis să mă mut aici. Sufeream de singurătate, după decesul soției. Casa era goală, mi-era urât singur. Aici mai schimb o vorbă cu cineva.

Mai stau cu o persoană. Sunt camere de maximum două locuri. Nu știu cât costă cazarea și masa. Nu mă ocup eu, fiul meu plătește. Vine mereu și îmi aduce de toate, nu-mi lipsește nimic”, a explicat  Ion Lăceanu pentru EGO.ro

La cămin, maestrul nu mai cântă. Consideră că nu e locul potrivit. Muzica l-a ținut pe linia de plutire după decesul soției, Anastasia, în februarie 2016. Pandemia a pus capăt activității sale artistice, concertele fiind oprite și restaurantele funcționând, în acea perioadă, după un regulament strict.

Până în pandemie, încă mai susținea recitaluri

În 2017, Ion Lăceanu încă încerca să își organizeze viața, după tragedia care l-a marcat. Cânta într-un restaurant din Centrul Vechi și abia când începea recitalul atmosfera devenea una veselă. „De când mi-a murit soţia, mă simt singur. Mă salvează muzica.

Abia astept să vin aici seara să cânt. Sunt liber doar lunea. În rest, cânt în fiecare seară câte 4-5 ore. Când sunt singur, acasă, nu-mi place. Însă aici, cântând, mă concentrez pe muzică şi uit de tot”, povestea Ion Lăceanu pentru Click!, în 2017.

Citește și: De când a rămas văduv, Ion Lăceanu mănâncă numai de la restaurant

Din discreția aleasă în acest moment al vieții, maestrul Lăceanu le-a transmis fanilor și un mesaj. „Vă urez să vă iubiți între voi! Trecem și prin momente grele, dar asta e viața, mergem înainte!”, a spus Ion Lăceanu pentru EGO.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

299011783 10228211450569350 3863063160789419997 n jpg
646x404 jpg
BeFunky collage (3) jpg
oana roman 2 webp
jennifer lopez ben affleck jpg
Anne Heche FOTO Getty Images
soferi opriti de politisti jpeg
1 gabi badalau si copiii jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
fbi donald trump 2 webp
calendar ortodox 2021 13 august sf tihon din zadonsk png
calendar ortodox 2021 12 august sfintii mucenici fotie si anichint png
FotoJet (1) jpg
wizz air avion jpeg
Razboi in Ucraina - pagubele provocate de bombardamentele din Kostiantynivka FOTO AFP