Vești grozave pentru pensionari. Pensiile sub 3.000 de lei nu se vor mai impozita, de la 1 octombrie

Pensionarii din România au primit o veste excelentă. Începând cu 1 octombrie, pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, într-o intervenție la Realitatea Plus. Această decizie vine după multiple discuții și controverse legate de creșterea pensiilor și impozitarea acestora.

Pensii. Foto: arhiva.
Pensii. Foto: arhiva.

Anunțul Ministrului Muncii

În această seară am o veste bună pentru pensionari. Am analizat împreună cu premierul Marcel Ciolacu și am decis ca, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Această măsură este menită să sprijine pensionarii cu venituri mai mici și să reducă povara fiscală pentru această categorie vulnerabilă.

Cum se vor aplica noile reguli de impozitare?

În prezent, pensiile din sistemul public și din pilonul II de pensii sunt supuse unui impozit de 10% pentru sumele care depășesc 2.000 de lei. Cu noile modificări, pensionarii care primesc pensii mai mici de 3.000 de lei nu vor mai plăti acest impozit. Aceasta înseamnă o creștere efectivă a veniturilor lor, deoarece vor păstra întreaga sumă primită.

Accesarea fondurilor din pilonul II de pensii

Pe lângă pensiile din sistemul public, toți angajații contribuie și la pilonul II de pensii, care este administrat privat. Atunci când o persoană se pensionează, aceasta poate accesa banii acumulați în pilonul II și poate alege să-i încaseze într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe lunare. Impozitarea acestor sume urmează aceleași reguli ca și pentru pensia din fondul public: orice sumă din fiecare tranșă care depășește 2.000 de lei este impozitată cu 10%. Cu noile modificări, aceste reguli de impozitare se vor aplica doar pentru sumele ce depășesc 3.000 de lei.

Ce a spus premierul Marcel Ciolacu despre recalcularea pensiilor

În aceeași zi, premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț referitor la recalcularea pensiilor. El a menționat că vor fi analizate și ajustate „imperfecțiunile legii” pentru a asigura că nicio pensie nu va scădea. „Nicio pensie nu scade. Haideți să vedem exact unde sunt imperfecțiunile legii, asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, se lucrează la ea și pe urmă trebuie să modificăm. Dar suntem într-o zonă, din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban”, a afirmat premierul Ciolacu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net