Vom mai avea 13 kilometri de autostradă. Când va fi deschis primul lot din Autostrada A1 Sibiu - Piteşti

Ultima actualizare:

Autostrăzile din România sunt visate de toată lumea, dar se nasc mai greu decât orice altceva pe lumea asta. Cu chiu, cu vai, în decembrie vor fi inauguraţi primii 13,17 kilometri din mult aşteptata şi necesara Autostradă dintre Sibiu şi Piteşti, informează adevarul.ro.

Tronsonul  e gata de  inaugurare. Captura video: YouTube Adrian Gica
Tronsonul e gata de inaugurare. Captura video: YouTube Adrian Gica

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a confirmat deschiderea pe 15 decembrie a primului lot din Autostrada A1 Sibiu - Piteşti, între Şelimbăr şi Boiţa (ieşirea de pe valea Oltului), în judeţul Sibiu.

Distanţa acoperită este de doar 13,17 kilometri, dar partea foarte bună este că inaugurarea ei va avea loc cu câteva luni mai devreme decât termenul prevăzut iniţial, adică primăvara anului viitor. Ba chiar lucrurile mergeau atât de bine pe şantiere încât s-a sperat că deschiderea tronsonului va putea coincide cu Ziua Naţională, însă acest lucru nu a fost posibil, aşa că totul a fost amânat cu două săptămâni. 

„Şi-au asumat data de 15 decembrie, evident că şi noi, cu personalul CNAIR am evaluat această posibilitate. Premisele sunt optimiste, cred că pe data de 15 decembrie am putea să circulăm pe prima secţiune a Autostrăzii Sibiu-Piteşti, prima trecere la profil de Autostradă a Carpaţilor”, a declarat la TVR Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

De asemenea, şeful companiei naţionale şi-a manifestat speranţa că în 2028 se va putea circula pe întreaga autostradă peste Carpaţii Meridionali, care e denumită generic TransCarpaţi. 

Giratoriul este  aproape gata
Giratoriul este aproape gata

De altfel, după cum informează adevarul.ro, în cursul acestei săptămâni s-a aşternut covorul de asfalt pe ultima porţiune a sensului giratoriu de la Boiţa. În acelaşi timp, de-a lungul autostrăzii se mai fac ultimele ”cosmetizări”: montarea plaselor de protecţie, a indicatoarelor rutiere şi finalizarea sistemelor de monitorizare video şi îngrijirea parcărilor.

Ceea ce nu se ştie deocamdată este dacă pe acest tronson de drum vor fi impuse restricţii de viteză, sau cei 13,17 kilometri vor avea regim normal de autostradă. 

Lucrările au început în 2020

Lucrările  au înaintat  în timp record
Lucrările au înaintat în timp record

Lucrările la primul lot al Autostrăzii Sibiu - Piteşti au început în primăvara anului 2020, după ce cu un an înainte fusese semnat contractul în valoare de peste 600 de milioane de lei.

Execuţia a prevăzut realizarea a peste 27 de poduri şi pasaje şi două noduri rutiere: la Şelimbăr şi Boiţa, pentru conexiunea cu Valea Oltului şi respectiv DN7 / E81. Giratoriul de la Boiţa are un diametru de aproximativ 50 de metri.

Întreaga autostradă peste Carpaţi are o lungime de aproximativ 120 kilometri, fiind împărţită în cinci secţiuni, fiecare în diverse faze. Cea de-a şasea secţiune are în vedere drumul expres care să lege Râmnicu Vâlcea de Autostrada Sibiu - Piteşti.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net