Alimentaţia înainte şi după vaccinul antigripal. Care este masa ideală

Vaccinurile antigripale sunt sigure şi eficiente, însă unele persoane pot fi îngrijorate de posibile efecte secundare. Cele mai frecvente reacţii sunt uşoare şi trecătoare, putând include febră scăzută, dureri de cap, dureri musculare şi greaţă.

image

Specialiştii susţin că aceste reacţii sunt normale şi, de fapt, reprezintă un semn că vaccinul funcţionează: el învaţă sistemul imunitar să lupte cu virusul gripal, ceea ce poate provoca aceste răspunsuri inflamatorii uşoare şi temporare.

Înainte de vaccin

Pentru cei care se tem că ar putea ameţi sau simţi că leşină în timpul ori imediat după vaccin, Michelle Routhenstein, nutriţionist specializat în cardiologie preventivă, recomandă o bună hidratare şi consumul de alimente uşoare, ­naturale.

„Pentru a preveni ameţeala sau senzaţia de slăbiciune, ­menţineţi-vă hidrataţi şi consumaţi o gustare uşoară şi echilibrată înainte de vaccinul antigripal”, a explicat aceasta, conform dcnews.ro.

Nutriţionista a detaliat: „Apa sau ceaiurile din plante susţin circulaţia şi menţin volumul sanguin, ceea ce ajută la prevenirea leşinului şi la menţinerea unui nivel stabil de energie. O gustare care conţine proteine şi carbohidraţi complecşi, cum ar fi o banană cu unt de arahide, stabilizează glicemia, oferind energie şi reducând riscul de slăbiciune în timpul şi după vaccin”.

Masa ideală după vaccin

Elena Rolt, ­terapeut nutriţionist, a explicat că, după vaccinare, e importantă o masă echilibrată, bogată în nutrienţi: „După administrarea vaccinului antigripal, sistemul imunitar declanşează un răspuns inflamator pentru a procesa antigenele din vaccin, urmat de formarea anticorpilor de celulele B pentru a oferi protecţie împotriva virusului”.

Rolt a oferit şi un exemplu de masă ideală după vaccin: „O supă de pui, bogată în proteine uşor digerabile, cu ceapă, morcovi, broccoli, ori alte frunze verzi, şi ciuperci (sursă excelentă de beta-glucani), alături de o băutură pe bază de fructe de pădure, cum ar fi ceaiul de merişoare sau de cătină cu miere de manuka, care oferă vitamina C şi polifenoli ce reduc inflamaţia şi stresul oxidativ”.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
consult freepik1 jpeg
furniture 998265 1280 jpg
schi vacanta jpg
icoana jpeg
shibuya jpg
beach 5257079 1280 jpg
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
plante bucatarie istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net