Alimentaţia înainte şi după vaccinul antigripal. Care este masa ideală
Vaccinurile antigripale sunt sigure şi eficiente, însă unele persoane pot fi îngrijorate de posibile efecte secundare. Cele mai frecvente reacţii sunt uşoare şi trecătoare, putând include febră scăzută, dureri de cap, dureri musculare şi greaţă.

Specialiştii susţin că aceste reacţii sunt normale şi, de fapt, reprezintă un semn că vaccinul funcţionează: el învaţă sistemul imunitar să lupte cu virusul gripal, ceea ce poate provoca aceste răspunsuri inflamatorii uşoare şi temporare.
Înainte de vaccin
Pentru cei care se tem că ar putea ameţi sau simţi că leşină în timpul ori imediat după vaccin, Michelle Routhenstein, nutriţionist specializat în cardiologie preventivă, recomandă o bună hidratare şi consumul de alimente uşoare, naturale.
„Pentru a preveni ameţeala sau senzaţia de slăbiciune, menţineţi-vă hidrataţi şi consumaţi o gustare uşoară şi echilibrată înainte de vaccinul antigripal”, a explicat aceasta, conform dcnews.ro.
Nutriţionista a detaliat: „Apa sau ceaiurile din plante susţin circulaţia şi menţin volumul sanguin, ceea ce ajută la prevenirea leşinului şi la menţinerea unui nivel stabil de energie. O gustare care conţine proteine şi carbohidraţi complecşi, cum ar fi o banană cu unt de arahide, stabilizează glicemia, oferind energie şi reducând riscul de slăbiciune în timpul şi după vaccin”.
Masa ideală după vaccin
Elena Rolt, terapeut nutriţionist, a explicat că, după vaccinare, e importantă o masă echilibrată, bogată în nutrienţi: „După administrarea vaccinului antigripal, sistemul imunitar declanşează un răspuns inflamator pentru a procesa antigenele din vaccin, urmat de formarea anticorpilor de celulele B pentru a oferi protecţie împotriva virusului”.
Rolt a oferit şi un exemplu de masă ideală după vaccin: „O supă de pui, bogată în proteine uşor digerabile, cu ceapă, morcovi, broccoli, ori alte frunze verzi, şi ciuperci (sursă excelentă de beta-glucani), alături de o băutură pe bază de fructe de pădure, cum ar fi ceaiul de merişoare sau de cătină cu miere de manuka, care oferă vitamina C şi polifenoli ce reduc inflamaţia şi stresul oxidativ”.




































