Beneficiile verdețurilor de primăvară. Cum faci cel mai cremos spanac

Consumat crud în salate sau gătit în mâncăruri specifice, spanacul este întotdeauna o alegere sănătoasă. Înclude-l cât mai des în meniu în această perioadă, pentru a profita din plin de beneficiile lui. 

Spanacul conține o cantitate importantă de fier FOTO: Arhivă
Spanacul conține o cantitate importantă de fier FOTO: Arhivă

Conține o cantitate mare de fier, de aceea este recomandat în special în anemii. Dar, pe lângă acest micronutrient, spanacul mai conține și vitamina A, vitamina K si folat. IAtă principalele beneficii ale consumului de spanac!

Îmbunătățește vederea

Betacarotenul și luteina conținute de spanac îmbunătățec vederea. „Ideal ar fi să îl consumi gătit pentru o vedere mai bună întrucât, după gătire, betacarotenul devine mai ușor de absorbit. Totodată, și conținutul de vitamina A al spanacului este benefic pentru sănătatea ochilor, reducând iritatiile oculare, dar și uscăciunea ochilor. Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți de preț pentru ochii tăi, aceștia protejând ochii de radiațiile UV care pot produce cataractă.”, spune dr. Oana Cuzino, medic primar Geriatrie.

Echilibrează tensiunea arterial

Combinația dintre conținutul ridicat de potasiu și cel redus de sodiu este benefică pentru persoanele cu tensiune arterială mărită, întrucât potasiul o scade, iar sodiul o mărește. Și acidul folic din spanac contribuie la reducerea tensiunii și la relaxarea vaselor de sânge și a arterelor.

Întărește musculatura

Coenzima Q-10, antioxidant ce se regăsește din plin în spanac, joacă un rol important în fortifierea musculaturii.

Accelerează metabolismul

Pentru că proteinele din spanac sunt transformate foarte repede de către enzime în aminoacizi, metabolismul este pus în mișcare. De asemenea, tilacoida care se regăsește în spanac estompează poftele și foamea și ajută, de asemenea, în timpul curelor de slăbire.

Afecțiuni gastrice

„Începând cu banala gastrită și până la ulcer, spanacul are capacitatea de a ajuta organismul să se vindece rapid. Substanțele din spanac acționează precum un pansament gastric, care reduce inflamația.”, mai spune specialistul, conform doc.ro.

În cosmetică

Spanacul conține cantități mari de vitamina A, care este necesară pentru producerea de uleiuri naturale care îți mențin părul hidratat. Totodată, spanacul este bogat în conținutul de vitamina C, care este absolut necesară pentru producerea de colagen, care îți menține atât părul, cât și pielea hidratate și strălucuitoare.

Spanac cremos cu cașcaval

Ingrediente:  

  • 1,5 kg spanac
  • 50 g unt 
  • 2 linguri făină
  • 1 ceapă 
  • 1 căţel usturoi
  • 150 ml lapte
  • sare şi piper, după gust
  • 100 g caşcaval ras 
image

Mod de preparare:  

Înlături codiţele frunzelor de spanac. Speli spanacul foarte bine sub jet de apă rece şi îl toci mărunt. Într-o cratiţă, pui 1 lingură de unt. După ce s-a topit, adaugi spanacul, îl amesteci la foc potrivit până când începe să se înmoaie, apoi iei cratiţa de pe foc. 

Într-o altă cratiţă, adaugi untul rămas. Pui ceapa tăiată mărunt şi usturoiul zdrobit, amestecând la foc mic timp de 3-4 minute. Torni făina şi amesteci. Adaugi treptat laptele. Asezonezi cu sare şi piper după gust. Laşi la foc mic, timp de 10 minute. Amesteci până ce sosul se îngroaşă, conform clickpoftabuna.ro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net