Când nu este bine să mănânci banane. Te pot îmbolnăvi

Este banană doar o gustare banală? Nu chiar. Acest fruct simplu poate deveni un aliat al sănătății – sau, dimpotrivă, un obstacol – în funcție de momentul în care îl consumi. De la energie rapidă la sprijin digestiv sau chiar controlul greutății, banana își schimbă efectul în funcție de cât e ceasul… și cât de coaptă este.

Când nu este bine să mănânci banane.
Când nu este bine să mănânci banane.

Energia de dimineață sau înainte de efort

Când nivelul zahărului din sânge scade și simți că pierzi claritatea mentală, o banană îți poate oferi combustibilul de care ai nevoie. Carbohidrații din banană sunt transformați rapid în energie, motiv pentru care este ideală înainte de un antrenament, o plimbare sau chiar o ședință importantă.

Consumă una cu 15–30 de minute înainte de activitate fizică pentru un plus de rezistență. Funcționează excelent și la micul dejun, alături de fulgi de ovăz, iaurt sau un mix de nuci – oferind un început de zi echilibrat și ușor de digerat.

Sprijin pentru digestie, dar doar în anumite momente

O banană consumată în timpul sau imediat după o masă poate stimula digestia. Fibrele solubile și insolubile pe care le conține susțin tranzitul intestinal și hrănesc bacteriile bune din intestin.

Diferența vine și din gradul de coacere:

  • Bananele verzi (necoapte) conțin mai mult amidon rezistent – digerat lent, dar benefic pentru flora intestinală.
  • Bananele coapte sunt mai dulci, moi și se digeră rapid – o opțiune bună când ai nevoie de un impuls imediat.

Între mese sau înainte de o masă principală, o banană te poate ajuta să-ți ții apetitul sub control. Are doar 105 calorii (pentru o dimensiune medie), dar oferă fibre care induc rapid senzația de sațietate.

Mai mult, dacă o consumi cu 30 de minute înainte de prânz sau cină, e posibil să mănânci mai puțin. Înainte de sport, oferă energie fără să încarce stomacul.

Ce conține, de fapt, o banană?

O banană medie are:

  • ~27 g carbohidrați
  • ~3 g fibre
  • mult potasiu
  • puțin magneziu
  • vitamina B6, C, urme de proteine și grăsimi

Cu cât este mai coaptă, cu atât conține mai mult zahăr și mai puține fibre. Așadar, nivelul de coacere nu e doar o chestiune de gust – are impact real asupra organismului.

Când nu este bine să consumi banane

Nu toată lumea poate consuma banane fără restricții:

  • Cei cu afecțiuni renale trebuie să fie precauți din cauza conținutului ridicat de potasiu.
  • Persoanele cu diabet trebuie să monitorizeze cantitatea – banana poate ridica glicemia rapid.
  • În cazuri rare, pot provoca migrene sau alergii.

Banana este un fruct extrem de versatil, dar nu universal potrivit în orice moment. Alege corect ora și gradul de coacere și corpul tău îți va mulțumi. Așadar… e momentul pentru o banană? Sau mai bine aștepți puțin.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
catalin drula facebook jpg
pensie, foto shutterstock jpg
Vot 7 decembrie Capitala 1 Inquam Photos / George Călin
tren ai marea britanie bbc jpg
basescu vot inquam jpg
Adrian Năstase FOTO Mediafax
maimute roma antica jpg
elvetia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net