Cele mai bune plante de apartament pentru sănătatea ta

Plantele de apartament sunt populare pentru înfrumusețarea oricărei încăperi. Însă, după cum se dovedește, multe plante de apartament obișnuite vă pot aduce, de asemenea, beneficii sănătății prin curățarea aerului de toxine, scriu cei de la Forbes.

Plantele de apartament pot aduce beneficii sănătății. Foto: Click.
Plantele de apartament pot aduce beneficii sănătății. Foto: Click.

Descoperiți care plante îmbunătățesc aerul pe care îl respirați și cum puteți avea grijă de aceste plante la rândul vostru.

Cele mai bune plante de interior elimină spațiul de substanțele chimice nocive. În plus, multe dintre acestea sunt rezistente și necesită întreținere redusă, un beneficiu pentru începători.

Planta șarpelui sau limba soacrei

Sansevieria trifasciata, cunoscută și ca planta șarpelui sau limba soacrei, este o plantă perenă veșnic verde (adică crește în toate anotimpurile) identificată prin frunzele sale ascuțite, care cresc până la 4 picioare înălțime.

Beneficii pentru sănătate: plantele șarpe pot elimina anumite cantități de poluanți ai aerului, cum ar fi benzenul (un produs chimic inflamabil, incolor sau galben deschis), formaldehida (un gaz incolor, inflamabil care poate provoca iritații și cancer) și, într-o măsură mai mică, tricloretilena (sau TCE, o substanță chimică organică incoloră, cancerigenă), așa cum a fost descoperit într-un studiu din 1989 al Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu.

Cum să-l îngrijești: Plantele șarpelui se dezvoltă în zone calde și luminoase, dar pot rezista și la umbră sau la lumină slabă. Ar trebui să fie udate în mod regulat primăvara și vara și mai puțin toamna prin iarnă.

Pothos de aur sau iedera diavolului

Epipremnum aureum, numit și pothos auriu sau iedera diavolului, poate fi diferențiat prin adăugarea de aur/galben la frunzele late, în formă de inimă ale pothosului.

Beneficii pentru sănătate: În studiul NASA menționat anterior, s-a descoperit că pothosul auriu filtrează oarecum formaldehida și TCE din aerul înconjurător. A îndepărtat 73% din benzen din aer și a funcționat încă bine fără frunzișul complet.

Cum să-l îngrijești: Golden pothos se descurcă cel mai bine în lumină indirectă medie spre mare și într-un mediu umed. Așteptați până când solul este pe jumătate uscat pentru a înmuia bine solul, permițându-i să se scurgă. Tăiați frunzele și tulpinile decolorate sau deteriorate.

Palmier de bambus

Chamaedorea seifrizii, sau palmier de bambus, palmier de salon sau palmier de stuf, poate crește până la 6,5 picioare înălțime în interior, este netoxic și are frunze înguste, în formă de lance, care cresc în sus și în afara tulpinilor centrale.

Beneficii pentru sănătate: Studiul NASA a constatat că Chamaedorea seifrizii a îndepărtat cu succes formaldehida, benzenul și TCE din aerul înconjurător (enumerate în ordinea descrescătoare a eficacității).

Cum să-l îngrijești: palmierii de bambus preferă lumina indirectă strălucitoare la temperaturi mai calde. Udați odată ce solul este în mare parte uscat și lăsați apa să se scurgă. Îndepărtați orice exces de apă pentru a evita stagnarea apei.

Planta păianjen

Chlorophytum comosum sau planta păianjen este netoxică și are frunze lungi, înguste, de obicei dungi. Plantele perene de păianjen cresc între 12 și 15 inci înălțime și produc flori mici albe în formă de stea.

Beneficii pentru sănătate: în mai multe studii, s-a demonstrat că plantele păianjen elimină toxinele din aerul interior, inclusiv particulele, formaldehida, dioxid de azot, oxid de carbon, ozon, xilen, benzen, toluen, fum de țigară și amoniac.

Cum să-l îngrijești: plantele păianjen se descurcă bine în interior, cu lumină medie spre strălucitoare, la temperaturi scăzute și medii și pot trăi în sol sau într-un mediu fără sol. Deoarece crește rapid, necesită replantare frecventă.

Dracaena

Există mai multe soiuri de dracaena, dar toate tind să crească frunzele în sus și spre exterior dintr-o tulpină centrală sau trestie.

Beneficii pentru sănătate: trei soiuri de dracaena — Dracaena marginata, Dracaena deremensis (cunoscută acum ca Dracaena fragrans) și Dracaena massangeana — au fost găsite de NASA pentru a elimina TCE din aer; deremensis și marginata s-au dovedit, de asemenea, că îndepărtează benzenul și formaldehida. Varietatea „Janet Craig” de Dracaena deremensis se remarcă prin eliminarea a 79% din benzen din aer.

Cum să-l îngrijești: Multe plante de dracaena, inclusiv Dracaena fragrans, se dezvoltă în lumină indirectă scăzută până la medie; alții, cum ar fi Dracaena marginata, preferă lumina indirectă strălucitoare, dar pot supraviețui în continuare în lumină slabă. Udați o dracaena cu apă distilată sau cu apă de ploaie când solul este uscat în proporție de aproximativ 75% și lăsați apa să se scurgă. Evitați expunerea plantei la aer rece sau cald.

Ferigi

Ferigile includ mii de specii și se reproduc prin spori. Ferigile sunt netoxice, cu frunze și rămân mici sau cresc mai mult ca un copac, în funcție de specie.

Beneficii pentru sănătate: Studiile arată că ferigile, în special feriga regală japoneză sau zenmai, au calități puternice de purificare a aerului, în special atunci când îndepărtează formaldehida[12]. Feriga Boston s-a dovedit, de asemenea, a fi un susținător puternic pentru eliminarea dioxidului de carbon din mediul său interior.

Cum să-l îngrijești: Ferigile se dezvoltă în climat cald și umed și nu au nevoie de multă lumină. Ferigile trebuie ținute în sol umed, necesitând aburire frecventă.

Iedera engleză

O plantă invazivă de exterior, iedera engleză (Hedera helix) poate fi cultivată ca o plantă de casă veșnic verde, de obicei cu creștere rapidă. Există sute de tipuri de iederă engleză care variază ca formă și culoare, dar iederele sunt de obicei identificate prin vița-de-vie cățărătoare și frunzele largi și plate.

Beneficii pentru sănătate: iedera engleză a eliminat cel mai mare procent de benzen din aer, la aproape 90%, în comparație cu alte plante testate în studiul NASA și este, de asemenea, capabilă să elimine TCE și formaldehida.

Cum să o îngrijești: iedera engleză se dezvoltă în lumină indirectă strălucitoare și temperaturi constant blânde. Iedera engleză poate fi aburită zilnic, udată când solul este parțial uscat și tăiată fără a dăuna plantei.

 Această listă are scopul de a educa despre beneficiile anumitor plante prin utilizarea normală a plantelor de apartament. Următoarele sunt toxice și nu ar trebui consumate de animalele de companie: planta șarpe, pothos auriu, dracaena și iedera engleză.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image png
iepure paste istock jpg
oua jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net