Chia, la mare căutare! Beneficiile pentru sănătate sunt uriașe

Semințele de chia conțin antioxidanți, minerale, fiber și acizi grași omega-3. Acești nutrienți joacă un rol în susținerea mai multor funcții și sisteme ale corpului. Semințele de chia sunt mici, dar sunt incredibil de bogate în nutrienți. Un element de bază în vechile diete aztece și maya, aceste semințe au fost apreciate pentru beneficiile lor pentru sănătate de secole. Nutrienții din semințele de chia pot promova sănătatea inimii, susțin oasele puternice și pot îmbunătăți gestionarea zahărului din sânge. În plus, semințele de chia sunt versatile și pot fi folosite în multe rețete. 

Semințele de chia te pot ține departe de cancer. Foto: Click.
Semințele de chia te pot ține departe de cancer. Foto: Click.

Iată 4 beneficii pentru sănătate ale semințelor de chia, toate susținute de știință.

1. Foarte hrănitoare

Semințele de chia sunt semințe minuscule, negre sau albe, de la planta Salvia hispanica L. Se crede că sunt originare din America Centrală. Din punct de vedere istoric, civilizațiile aztece și mayașe au folosit semințele în dieta lor, precum și în scopuri medicinale, ritualuri religioase și cosmetice. Astăzi, oamenii din întreaga lume se bucură de semințe de chia.

Civilizațiile antice considerau semințele de chia ca fiind foarte hrănitoare - o credință susținută de știința modernă. De fapt, doar 1 uncie (28 de grame sau 2 linguri) de semințe de chia conține:

calorii: 138,
proteine: 4,7 grame,
grăsime: 8,7 grame,
acid alfa-linolenic (ALA): 5 grame,
carbohidrați: 11,9 grame,
fibre: 9,8 grame,
calciu: 14% din valoarea zilnică (DV),
fier: 12% din DV,
magneziu: 23% din DV,
fosfor: 20% din DV,
zinc: 12% din DV,
vitamina B1 (tiamina): 15% din VD,
vitamina B3 (niacina): 16% din VD

Acest profil nutrițional este deosebit de impresionant, având în vedere că este doar pentru o singură porție de aproximativ două linguri.

2. Încărcată cu antioxidanți

Semințele de chia sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți. Aceștia nu numai că protejează grăsimile sensibile din semințele de chia împotriva râncezirii, dar beneficiază și sănătății umane prin neutralizarea moleculelor reactive cunoscute sub numele de radicali liberi, care pot deteriora compușii celulari dacă se acumulează în corpul tău.

De exemplu, daunele radicalilor liberi contribuie la îmbătrânire și la boli precum cancerul. Antioxidanții specifici din semințele de chia includ acidul clorogenic, acidul cafeic, miricetina, quercetina și kaempferol. Toate acestea pot avea efecte protectoare asupra inimii și ficatului, precum și proprietăți anticancerigene. De exemplu, acidul clorogenic poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, în timp ce acidul cafeic are efecte antiinflamatorii.

3. Poate susține pierderea în greutate

Fibrele și proteinele din semințele de chia pot aduce beneficii celor care încearcă să slăbească. O uncie (28 de grame) de semințe de chia are aproape 10 grame de fibre alimentare. Asta înseamnă că sunt o fibre uimitoare de 35% din greutate. Deși cercetările pe acest subiect sunt mixte, unele studii sugerează că consumul de fibre poate juca un rol în prevenirea excesului de greutate și a obezității. În plus, proteinele din semințele de chia ar putea ajuta la reducerea apetitului și a aportului de alimente.

Un studiu pe 24 de participanți a constatat că consumul a 0,33 uncii (7 grame) sau 0,5 uncii (14 grame) de semințe de chia amestecate cu iaurt la micul dejun a crescut senzația de sațietate și a redus consumul de alimente pe termen scurt, în comparație cu consumul de iaurt fără chia.

Deși adăugarea semințelor de chia în dieta este puțin probabil să provoace pierderea în greutate de la sine, poate fi un plus util la o dietă echilibrată și hrănitoare dacă încercați să slăbiți.

4. Poate reduce riscul de boli de inimă

Având în vedere că semințele de chia sunt bogate în fibre și omega-3, consumul lor poate reduce riscul de boli de inimă. Fibrele solubile, cele care se găsesc în principal în semințele de chia, pot ajuta la scăderea colesterolului total și LDL (rău) din sânge. La rândul său, acest lucru vă poate reduce riscul de boli de inimă.

Consumul de ALA, acidul gras omega-3 din semințele de chia, a fost, de asemenea, asociat cu scăderea riscului de boli de inimă, scriu cei de la Healthline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
macchina per pop corn party time 2956 azzurro 04 2495d4a1103ec845f3c3261bad74a1e1 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net