Lista alimentelor și a băuturilor care ne deshidratează. Se poate ajunge la epuizare termică sau AVC

Atunci când vremea este caniculară, este bine să consumăm alimente pe care corpul nostru nu este nevoit să le digere o perioadă de timp lungă. Click! îți spune ce nu ai voie să mănânci sau să bei, atunci când e foarte cald afară.

Unele alimente consumate când e cald ne pot pune viața în pericol / foto: Pixabay
Unele alimente consumate când e cald ne pot pune viața în pericol / foto: Pixabay

Unele mâncăruri şi băuturi trebuie evitate în această perioadă în care este extrem de cald, deoarece pot provoca epuizare termică sau chiar accident vascular cerebral.

Adevărul este că mulți oameni nu știu că anumite alimente ne pot face rău pe caniculă. Există o serie de băuturi, mâncăruri, dar şi condimente pe care am face bine să le evităm în zilele caniculare.

Alimentele sărate, complet neindicate

Nu trebuie să consumăm alimente sărate pentru că ne deshidratează. De asemenea, sunt interzise mâncărurile picante şi băuturile pe bază de cofeină sau alcoolul.

Mâncărurile sărate ne fac să transpirăm foarte mult. Explicaţia este simplă: corpul încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație.

Așadar, pe această listă se află chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic sau conservele.

La capitolul băuturi, cele pe bază de cafeină trebuie complet evitate. Este important de cunoscut că această substanţă nu se găseşte doar în cafea, ci şi în anumite sucuri acidulate de tip cola, ceaiuri (ceai verde sau negru), cafea rece, băuturi pentru sportivi, energizante.

Cafeina activează sistemul nervos central, astfel că va creşte ritmul cardiac, la fel și tensiunea arterială, ceea ce duce la transpirație abundentă.

Alte alimente care deshidratează pe caniculă

De asemenea, alimentele picante sunt şi ele pe lista alimentelor de evitat pe caniculă. În zilele toride de vară, e indicat să uitaţi de curry, piper, boia iute şi celelalte alimente. În caz contrar, riscaţi să transpiraţi excesiv și să vă deshidrataţi, dacă nu compensaţi cu multă apă.

Consumul excesiv de alcool, mai ales pe caniculă, este foarte periculos. Alcoolul şi coferina sunt considerate diuretice, astfel ele pot duce la deshidratare şi la dezechilibru electrolitic în corp, scrie apollo247.com

Dacă nu aveți grijă ce mâncați pe caniculă, riscaţi, astfel, o epuizare termică sau chiar accident vascular cerebral, întrucât aceasta poate genera şi accentua formarea trombilor.

Consumul de alcool pe căldură este foarte periculos

Mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. Se poate ajunge la hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire.

Alimentele şi băuturile bogate în zahăr sau carbohidrați îngreunează digestia. Pâinea, pastele, cartofii, orezul, înghețata, frappeul cu multă frișcă, inclusiv unele sucuri naturale cu zahăr pot duce la creșterea temperaturii corpului și, implicit, la apariția transpirației abundente, mai scrie sursa citată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net