Mâini și picioare reci? Bolile de care ai putea suferi

Ultima actualizare:

A avea ocazional mâini și picioare reci nu este îngrijorător, dar ar trebui să consultați un medic dacă acest lucru se întâmplă des sau este însoțit de modificări ale culorii pielii. Acest lucru ar putea ascunde mai multe afecțiuni destul de grave.

A avea uneori mâinile reci nu e o problemă, dar dacă situația persistă mergeți la medic. Foto: Click
A avea uneori mâinile reci nu e o problemă, dar dacă situația persistă mergeți la medic. Foto: Click

Corpul nostru este conceput pentru a-și regla singur temperatura. Când este frig afară, el se asigură că sângele curge către organele vitale pentru a le menține calde. Acest lucru poate modifica cantitatea de flux de sânge către mâini și picioare, făcându-le să se simtă reci. Asta este normal. Vasele de sânge din mâini și picioare se strâng (spasm) când este frig, pentru a preveni pierderea de căldură, scriu cei de la heathline.com.

Unii oameni tind să aibă picioarele și mâinile mai reci în mod natural, fără să sufere de vreo afecțiune, este destul de întâlnită această situație. Însă, când mâinile și picioarele tale se răcesc și apar și simptome suplimentare cum ar fi schimbări de culoare la degete, există mai multe lucruri pe care le poți face. Iată ce trebuie să știți despre picioarele și mâinile reci și ce puteți face în acest sens.

Ce altceva provoacă picioarele și mâinile reci?

 Cele mai frecvente afecțiuni legate de sănătate care pot provoca răceală la nivelul membrelor tale sunt legate de circulația sanguină proastă sau de afectarea nervilor la mâini sau picioare. Iată câteva dintre posibilități:

Anemie

Anemia este o afecțiune în care aveți mai puține globule roșii sănătoase și funcționale corect decât în mod normal. De obicei, este cauzată de o deficiență de fier. Când aveți o deficiență de fier, este posibil ca celulele roșii din sânge să nu aibă suficientă hemoglobină (proteine bogate în fier) pentru a transporta oxigenul din plămâni către restul corpului. Rezultatul poate fi următorul: degetele de la mâini și de la picioare reci.

Ce poți să faci?  Un test de sânge poate determina dacă sângele dumneavoastră are un nivel scăzut de fier. Consumul mai multor alimente bogate în fier (cum ar fi verdeața cu frunze) și administrarea de suplimente de fier vă pot ajuta să vă ameliorați mâinile și picioarele reci.

Boala arterială

Când arterele sunt îngustate sau disfuncționale, acesta reduce fluxul de sânge către picioare și picioare. Există mai multe tipuri de boli arteriale.

Boala arterială periferică (PAD) afectează aproximativ o treime dintre persoanele de peste 50 de ani care au diabet zaharat. PAD provoacă de obicei leziuni ale peretelui arterial la nivelul extremităților inferioare atunci când acumularea de placă pe pereții vaselor de sânge le face să se îngusteze.

Hipertensiunea pulmonară primară, care dăunează arterelor plămânilor, implică adesea boala Raynaud.

Simptomele PAD pe lângă picioarele reci includ: durere la picioare când faci exerciții fizice, amorțeală sau ace în picioare sau picioare, răni pe picioare și picioare care se vindecă încet.

Simptomele primare ale hipertensiunii pulmonare includ:, respiratie dificila, oboseală, ameţeală.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, împreună cu mâinile și picioarele reci, consultați-vă medicul. Tratarea precoce a bolii arteriale poate duce la un rezultat mai bun.

Diabet

Circulația sanguină slabă. Circulația proastă a sângelui este un simptom al diabetului zaharat, în special la nivelul extremităților, care vă poate răci mâinile și picioarele.

Boala de inimă. Diabetul crește, de asemenea, riscul de boli de inimă și îngustarea arterelor (din cauza aterosclerozei), ambele putând contribui la răcirea mâinilor și a picioarelor.

Leziuni ale nervilor. Leziunile nervoase (neuropatia periferică), în special la nivelul picioarelor, sunt o complicație a diabetului. Este cauzată de un nivel ridicat al zahărului din sânge pe o perioadă lungă de timp. Unul dintre primele simptome este senzația de „înțepături” în picioare sau mâini.

Ce poți să faci? Este important să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge constant și cât mai aproape de normal posibil. De asemenea, dacă aveți leziuni ale nervilor, verificați-vă cu atenție picioarele pentru răni pe care este posibil să nu le simțiți, dar care s-ar putea infecta.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o afecțiune în care tiroida ta este subactivă și nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a menține funcțiile metabolice ale corpului tău să funcționeze corect. Afectează mai multe femei decât bărbați și este frecventă peste 60 de ani. Senzația de frig este unul dintre simptomele hipotiroidismului. Alte simptome includ oboseală, dureri articulare și rigiditate, piele uscată, rărirea părului și depresie.

Ce poți să faci? Un medic poate determina dacă aveți hipotiroidism prin analize de sânge. Tratamentul principal este un supliment de hormoni sintetici, luat zilnic.

Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud, cunoscut și sub numele de fenomenul Raynaud sau boala Raynaud, este o afecțiune care face ca degetele tale sau uneori alte părți ale corpului să se simtă reci sau amorțite. Rezultă din îngustarea arterelor din mâini sau picioare, ceea ce oprește circulația normală a sângelui. Raynaud poate determina schimbarea culorii degetelor tale, devenind albe, albastre sau roșii. Când circulația sângelui devine normală, mâinile vă pot furnica, pulsa sau umfla.

Raynaud este declanșat de temperaturi scăzute sau stres. Cauza exactă a bolii Raynaud nu este pe deplin înțeleasă.

Ce poți să faci?Tratamentele pentru Raynaud includ medicamente care vă îmbunătățesc circulația și vă lărgesc vasele de sânge. Dar mulți oameni nu au nevoie de niciun tratament.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net