Penisurile se micșorează odată cu vârsta? Studiul care dezvăluie răspunsul la această întrebare veche

Ultima actualizare:

Întrebarea dacă penisul unui bărbat se poate micșora odată cu vârsta a fost dezbătută de-a lungul timpului. În sfârșit, un expert medical a adus clarificări, punând capăt unor îngrijorări care au afectat mulți bărbați. Deși nu este vorba despre o reducere drastică, mai mulți factori pot influența dimensiunea penisului, în special în timpul erecției.

Organ sexual masculin. Foto: arhiva.
Organ sexual masculin. Foto: arhiva.

Ce se întâmplă cu penisul odată cu vârsta?

Conform dr. Mary Samplaski, urolog și expert în infertilitatea masculină la Universitatea din California de Sud, factorii precum vârsta și stilul de viață joacă un rol semnificativ în capacitatea penisului de a menține erecția la nivelul de performanță din tinerețe. Deși penisul nu „se micșorează” fizic, factori precum fumatul, stilul de viață sedentar și scăderea nivelului de testosteron pot afecta dimensiunea și forța erecției, scriu cei de la nypost.com.

Cum afectează stilul de viață penisul?

Fumatul este unul dintre cei mai mari vinovați în acest sens. Studiile arată că fumatul deteriorează vasele de sânge, reducând fluxul sanguin necesar pentru o erecție completă. În plus, pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nivelul de testosteron scade, influențând direct calitatea erecțiilor. Obezitatea și afecțiunile precum bolile cardiace, diabetul sau problemele cu tiroida pot, de asemenea, diminua forța erecției și pot da impresia că penisul s-a micșorat.

De ce este importantă activitatea fizică?

Dr. Samplaski subliniază că mișcarea este esențială pentru creșterea naturală a nivelului de testosteron. Activitatea fizică susține sănătatea organelor reproductive masculine și ajută la menținerea funcționării optime a acestora. Pe de altă parte, o viață sexuală excesivă poate duce la răni și cicatrici, ceea ce ar putea reduce dimensiunea percepută a penisului.

Ce spun studiile despre dimensiunea penisului?

În ciuda acestor riscuri, contracția penisului este extrem de rară, spun medicii. Cu toate acestea, date recente au relevat că dimensiunea penisului erect a crescut cu 24% în ultimele trei decenii. Un studiu publicat în World Journal of Men's Health a arătat că lungimea medie a penisului erect a crescut de la 12,1 cm la 15,2 cm între 1992 și 2021, ceea ce ridică întrebări privind modificările rapide din biologia umană.

Deși este puțin probabil ca penisul să se micșoreze în mod semnificativ odată cu vârsta, factori precum stilul de viață, sănătatea și nivelul de testosteron pot afecta dimensiunea erecției. În plus, schimbările biologice globale indică o tendință interesantă de creștere a dimensiunii penisului, dar medicii subliniază că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cauzele acestor modificări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori 1974 transfagarasan jpg
brasov poveste grimm jpg
b47 actu col polei jpeg
holera shutterstock 1203536896 jpg
vremea 1536x1024 jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
rsz legume   shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net