Preparatul banal pe care toți românii îl consumă, dar e mai rău decât zahărul. Mihaela Bilic: „Vai de mămăliga noastră!”
Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă referitor la prezența glucidelor în aproape toate alimentele pe care le consumăm. Medicul nutriționist explică modul în care porumbul a devenit principala sursă de glucide, și a reușit să înlocuiască zahătul din mâncare.

„Vai de mămăliga noastră! Așa cum uleiul de palmier este sursa de grăsimi din alimente, porumbul a devenit principala sursă de glucide, înlocuind pâna și zahărul din mâncare. Porumbul de astăzi nu mai are legătură cu planta sacră a mayașilor, este un hibrid care poate crește fără mult soare, care epuizează și fragilizează terenul pe care este plantat. Porumbul iubește ierbicidele și pesticidele, în urma lui nu mai crește nimic pe câmpul respectiv.
Din boabele galbene ale marelui verde se fac nu doar mălai și fulgi de mic dejun, ci și agenți de îndulcire și de textură, alcool, bere, băuturi răcoritoare, biscuiți, sirop, amelioratori de gust. Puține sunt alimentele care nu conțin amidon modificat de porumb, dextroză sau sirop de glucoză/fructoză din porumb”, explică Mihaela Bilic, prin intermediul unui mesaj transmis pe rețelele de socializare.
„Ingerăm constant câte o doză de porumb”
Mihaela Bilic ne anunță că zilnic consumăm porumb, el fiind prezent în mai multe alimente din farfuriile noastre, precum carnea de porc crescut cu porumb. De asemenea, vedeta vorbește și despre soia, una dintre cele mai consumate plante în prezent.
„De la micul dejun la cină, de la pâine la desert, ingerăm constant câte o doză de porumb. Și dacă nu apare direct în farfuriile noastre, tot porumb înseamnă și puii sau purcelușii crescuți intensiv. După lipide și glucide, a venit rândul proteinelor să aibă un substitut ieftin și rentabil – soia este planta „miracol” care produce o tonă de proteine la hectar și nu are nevoie de îngrășăminte. Ce s-a neglijat intenționat din comunicarea către populație este conținutul mare de grăsime din soia: 20% lipide și 30–40% proteine. Soia nu poate fi similară cărnii și laptelui din punct de vedere nutrițional, iar jumătate din culturile de soia sunt modificate genetic!”, continuă medicul nutriționist.
Cum procedăm atunci când vine vorba de produsele pe care le consumăm
Potrivit Mihaelei Bilic, cea mai bună decizie pe care o putem lua atunci când vine vorba de alimentație este diversitatea. Alegând câte puțin din toate, reușim să oferim organismului nostru un echilibru constant, fără a-l supune unor schimbări drastice ca atunci când facem excese cu anumite alimente.
„Cheia sănătății este diversitatea, puțin din toate e secretul unui organism în echilibru cu mediul în care trăiește. Un echilibru care astăzi e pus în pericol, de vreme ce nutrienții pe care îi consumăm au ajuns să provină din câteva plante. Porumbul, soia, grâul și orezul furnizează ele singure peste jumătate din caloriile zilnice, în vreme ce câteva zeci de plante (sub 30) furnizează aproape toate substanțele nutritive din farfuriile noastre. Nu mai suferim de foame, însă monotonia și-a pus amprenta pe viața noastră. Am pierdut culoarea de pe câmpuri, dar și pe cea din obraji, am devenit cenușii și triști... Biodiversitatea înseamnă sănătate. Și pentru noi și pentru planetă!”, a conchis Mihaela Bilic.



































