Testul burn-out. Ce simptome apar în sindromul epuizării profesionale și ce urmări pot avea

Ritmul de viață alert, munca peste măsură, pauzele insuficiente, sunt cuvinte care descriu situația în care se află zeci de mii de persoane din țara noastră. Din păcate, din ce în ce mai mulți tineri ajung să sufere de sindromul burnout și au nevoie de ajutor pentru a-și redobândi echilibrul interior. Iată ce trebuie să știți despre acest sindrom și modalitatea în care poate fi tratat. 

image
Sindromul burnout afectează din ce în ce mai multe persoane Sursă foto: Pixabay.com

Conform specialiștilor, burnout-ul este un sindrom psihologic care apare ca un răspuns prelungit la factorii de stres cronici interpersonali, în mod special, de la locul de muncă.

Citește și: Patru cauze ale oboselii cronice 

Sindromul de burn-out presupune resimțirea unui stres intens însă este adesea asociat și cu modificari afective si cognitive, provocând depersonalizare și o stare de epuizare copleșitoare, sentimente de cinism și detasare, precum și un sentiment de lipsa de realizare. Persoanele aflate în burnout își pierd total motivația si energia.

Simptome burnout

Oboseală cronică fizică și psihică, lipsa de empatie, scăderea performanțelor profesionale, diminuarea capacității de concentrare/capacității de memorare și a randamentului, neglijarea nevoilor personale, devalorizarea personală sau depresia sunt cele mai frecvente simptome asociate sindromului de burnout. 

Cel care poate stabili dacă vă confruntați într-adevăr cu acest sindrom este psihologul sau psihoterapeutul și, desigur, nu este indicat să vă autodiagnosticați după ce ați citit diferite informații în mediul online. Doar specialistul vă poate îndruma și schița pașii pe care trebuie să îi străbateți pentru a vă redobândi echilibrul. Iată, totuși, un mic test la întrebările căruia puteți să răspundeți. 

Vezi și: Cinci probleme de sănătate pe care le ascunde oboseala cronică

Cauze burnout

Există șase cauze principale care conduc la sindromul burnout.

Volumul de muncă

Când aveți un volum de muncă ce se potrivește cu capacitatea dumneavoastră, vă puteți duce la bun sfârșit îndatoririle, aveți oportunități de odihnă și recuperare și puteți găsi timp pentru creștere și dezvoltare profesională. Când vă simțiți însă supraîncărcat cronic, aceste oportunități de a restabili echilibrul dispar.

Lipsa de control

A simți că îți lipsește automotivarea, accesul la resurse și la puterea de decizie asupra unor aspecte care îți afectează viața profesională – toate acestea pot afecta bunăstarea.

Recompensa

Dacă recompensele extrinseci și intrinseci de la locul de muncă nu corespund cu cantitatea de efort și timpul depus, probabil veți simți că investiția nu merită și că nu sunteți apreciat corespunzător.

Comunitatea

În multe cazuri, nu vă puteți alege colegii și șefii, iar atmosfera de la locul de muncă își poate pune amprenta asupra stării de spirit.

Corectitudine

Puteți simți că nu primiți un tratament corect și echilibrat, că nu sunteți recunoscut pentru contribuția la locul de muncă. Lipsa de corectitudine poate exacerba epuizarea.

Nepotrivirea valorilor

Dacă prețuiți foarte mult ceva ce compania nu apreciază, motivația de a lucra și a persevera poate scădea semnificativ.

Burnout-ul nu înseamnă doar oboseală. Burnout-ul este o problemă care vizează mai multe aspecte și care necesită, în consecință, mai multe soluții.

Tratament pentru burnout la locul de muncă

Măsurile de prevenție utilizate cu succes în cazul sindromului de burnout sunt reprezentate de către:

  • Setarea limitelor și a obiectivelor realiste, evitarea suprasolicitarii acasă și a stresului profesional;
  • Prioritizarea activităților importante;
  • Alocarea de timp suficient pentru odihnă și practicarea activităților relaxante în mod regulat;
  • Adoptarea unui regim alimentar sănătos;
  • Angajarea într un proces terapeutic specific; foarte eficientă în tratarea sindromului de burnout este terapia cognitiv comportamentală

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
mihaela cernea cu sotul craioveanu costin  db 11 19 2007 2 01 35 PM JPG
cub ileana stana ionescu alexandru arsinel png
andreea marin si cove jpg
woman 4214744 1920 jpg
david si victoria beckham
cub anamaria prodan animat gif
Kristina Cepraga Dana Savuica E OK sa fii vedeta 2018 jpeg
57511005 403 jpg
Mircea Geoană Foto Captura video FB
image
image
image
image
criza energetica bec econom jpeg
meghan markle 1 jpg
funeralii elisabeta
Louis Mountbatten foto wikipedia jpg
3 cafea shutterstock 1928433047 jpg jpeg
copii sechestrati