Zece alimente care scad colesterolul. Ce trebuie să mănânce românii mai mult în luna sărbătorilor de iarnă
Excesul alimentar din perioada sărbătorilor de iarnă poate duce automat la creșterea colesterolului. Din fericire, acesta poate fi echilibrat prin includerea în dietă a unor alimente benefice, care aduc un aport nutritiv important și scad grăsimile din sânge. Iată ce trebuie să mănânci mai des în ultima lună a anului!

Pentru a regla nivelul colesterolului din sânge, există numeroase măsuri pe care le poți integra în stilul tău de viață. Mișcarea regulată, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și reducerea stresului sunt foarte importante, dar esențială rămâne alimentația sănătoasă!
Ce alimente ajută la scăderea colesterolului
Un aport ridicat de fibre alimentare, grăsimi și uleiuri sănătoase, precum și alimentele bogate în proteine și vitamine ajută la reglarea nivelului colesterolului.
Iată top 10 alimente care conțin astfel de nutrienți:
Ovăz - În fulgii de ovăz se găsesc fibre solubile, numite beta-glucani, despre care studiile știițifice au arătat că reduc nivelul de colesterol total și LDL, ceea ce scade riscul bolilor cardiovasculare.
Fasole - Fie că este albă, roșie sau neagră, fasolea o sursă excepțională de fibre solubile. Pe lângă faptul că reglează nivelul colesterolului total, fasolea stabilizează glicemia și oferă un aport nutritiv important de proteine vegetale.
Pește gras - Somonul, tonul, sardinele și macroul surse importante de acizi grași Omega-3 (EPA și DHA). Aceste substanțe au un puternic efect antiinflamator și ajută la reducerea nivelului de trigliceride.
Ceai verde - Acest tip de ceai este benefic datorită conținutului bogat în catechine. Consumat regulat, îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge și oferă protecție împotriva oxidării colesterolului LDL.
Alune, nuci, fistic - Pe lângă conținutul bogat în proteine, fibre și grăsimi mononesaturate, studiile arată că un consum regulat de oleagionoase reduce necesitatea organismului de a produce colesterol în exces.
Usturoi - În special când este consumat crud, contribuie la scăderea moderată a colesterolului total și la reglarea tensiunii arteriale. Aceste beneficii se datorează conținutului de alicină, un compus activ care se formează atunci când usturoiul este zdrobit.
Struguri - Bogați în fibre solubile și antioxidanți puternici, strugurii ajută la reducerea nivelului total de colesterol și la prevenirea oxidării colesterolului „rău”.
Orez brun - Consumat regulat, acest aliment nu doar că scade nivelul de grăsimi din sânge, ci și reglează nivelul glicemiei și sprijină digestia.
Avocado - Conținutul ridicat de grăsimi mononesaturate, fibre și potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale și la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului, în timp ce sprijină sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
Afine - Datorită antioxidanților și fibrelor, afinele ajută la reducerea colesterolului LDL și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Care este diferența dintre colesterolul bun și cel rau
Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimilor, care se găsește în sânge și în celulele din corp.
Cantitatea totală include colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută LDL (sau „rău‟) și pe cel cu lipoproteine cu densitate ridicată HDL (sau „bun‟).
Când valoarea colesterolului total este mărită (200 și peste 240 mg/dl), crește și riscul de a avea accident vascular cerebral și atac de cord.



































