#Război Ucraina-Rusia

LIVE TEXT Condiţia pentru ca Putin să se întâlnească faţă în faţă cu Zelenski

14 aprilie 2022 1:20   Internațional
Ultima actualizare:

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a clasificat războiul din Ucraina drept un „genocid”. Întrebat de jurnaliștii americani dacă aceasta este o decizie finală, președintele a declarat că așteaptă expertiza avocaților internaționali.

UPDATE 21.30 73 de trupuri au fost scoase dintr-o groapă comună, în Bucha, în apropierea Bisericii Sfântul Andrei, a declarat primarul orașului, Anatoliy Fedoruk.

Din totalul de 403 cadavre găsite în oraş, 167 au fost identificate.

Am aflat cine sunt aceste persoane, unde locuiau, unde lucrau”, a mai spus primarul din Bucha.

UPDATE 20.00 Volodimir Zelenski a lansat noi acuzaţii pentru ţările europene care continuă să cumpere petrol rusesc. El susţine că ele ajută Rusia să „îşi câştige banii cu sângele altora”.

„Petrolul rusesc este plătit cu bani de sânge", a declarat Zelenski. 

UPDATE 19.10 Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie care spune că acţiunile Rusiei sunt calificate drept ”genocid”.

UPDATE 18.13 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski se pot întâlni oricând, trebuie doar semnat un document pentru un acord comun. 

"În principiu, președintele Putin nu a refuzat niciodată o astfel de întâlnire cu președintele Zelenski, dar trebuie pregătite anumite condiții pentru asta, și anume, textul (acordului) unui document (de semnat). Deocamdată, nu există actualizări în această privință”, a declarat Peskov.

UPDATE 18.10  Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliul Europei au cerut Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina.

„Facem apel la Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care este o crimă împotriva umanităţii, la fel ca şi uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili. Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricând pe timp de criză”, se arată într-un comunicat comun al celor două organizaţii

Administraţia de la Kiev a anunţat că în jur de 60 de biserici şi alte lăcaşe de cult din Ucraina au fost distruse, din 24 februarie. 

UPDATE 15.35 Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, care a dispărut din spațiul public rusesc de o perioadă foarte lungă, ar fi avut un atac de cord, potrivit omul de afaceri Leonid Nevzlin. Șoigu ar fi la terapie intensivă, fiind conectat la aparatele specializate, iar zvonurile susţin că atacul de cord nu ar fi fost unul natural. 

UPDATE 13.50 Aproximativ 197 de copii au murit și 351 au fost răniți, până acum, în timpul războiului din Ucraina, a declarat, joi, procurorul general al Ucrainei, citând cifre de la procurori.

UPDATE 12.30 Australia a sancționat alte 14 întreprinderi de stat ruse de „importanță strategică și economică” pentru Rusia, potrivit unui comunicat al ministrului de externe al Australiei, Marise Payne.

Cea mai recentă rundă de sancțiuni vizează firma de transport Kamaz, legată de apărare, precum și companiile de transport maritim Sevmash și United Shipbuilding Corporation.

UPDATE 10.55 Nava de război rusească scufundată în Marea Neagră a fost implicată în evenimentul de pe Insula Șerpilor.

Ucraina susține că ar fi scufundat nava de război „Moscova” ce se afla în Marea Neagră. Rusia a negat această afirmație, declarând că fumul ce era venit din navă ar fi fost rezultatul unui incendiu. 

UPDATE 09.25 Stocurile americane de rachete antitanc Javelin se epuizează, arată un raport al Ucrainei. 

Reaprovizionarea stocului american cu noi arme va dura ani de zile, potrivit raportului lui Mark Cancian, consilier principal al Programului de securitate internațională la CSIS.

UPDATE 06.30 Ucraina susține că a lovit o navă de război rusească cu o rachetă. Moscova spune contrariul.

De la ruși și ucraineni au apărut declarații contradictorii despre un incident care a implicat o navă de război rusească, în Marea Neagră. Nu au apărut dovezi care să susțină niciuna dintre afirmațiile prezentate de amberele tabere.

Cronica războiului din Ucraina

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele nucleare pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este pregătită: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol. 

Atacurile rusești au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri publice sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul Harkov, Teatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor ruse a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus NATO în stare de alertă, un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe