Adrian Fetecău, în lacrimi, pe scenă, în timpul unui spectacol „Vouă"

Membrii grupului „Vouă", prin lideriul ei, actorul, omul de radio și scriitorul Adrian Fetecău (64 de ani), împreună cu colegii lui, au avut momente unice și impresionante la un spectacol din Sighet, la care au participat și spectatori din Ucraina. Despre acest eveniment mai puțin obișnuit ne-a povestit in exclusivitate cel care a format celebra trupă.

Grupul Vouă a avut parte de un moment emoționant șa un spectacol din Sighet
Grupul Vouă a avut parte de un moment emoționant șa un spectacol din Sighet

Am văzut niste fotogafii „mai altfel" pe pagina voastră de Facebook. Poți să le explici?

Nu e chiar ușor, deși au trecut câteva zile. Sâmbăta, 20 mai, am susținut împreună cu Grupul Vouă un spectacol la Baia Mare, după care am urcat spre Sighet unde luni am susținut un altul, „mai altfel", în frumoasa sală a Liceului de muzică din oraș.

Am răspuns invitației doamnei Daniela Oniță-Ivașcu, viceprimar, care împreună cu o altă doamnă, Meda Muntean de la ONG-ul băimărean „ASSOC" , au organizat spectacolul «Zâmbete pentru fapte bune», dedicat în primul rând refugiaților ucrainieni din Sighet, copiii și mamele lor, dar și tuturor voluntarilor care s-au organizat exemplar, mai ales în primele zile ale războiului, să le acorde un sprijin cât mai consistent.

Sala de 300 de locuri a fost arhiplină, iar pe scenă, înaintea noastră a urcat și un ansamblu de elevi din țara vecină. Când i-am văzut îngenunchind pe scenă, mi-am dat seama că vă trebui să ne ridicam la înălțimea emoției care începuse să domine asistența...

Citește și: Adrian Fetecău, la 40 de ani de Vouă 

Și ce-a urmat?

Noi ne pregătisem și cu momente „de suflet", dar și cu momente de pantomimă care să fie percepute și de vecinii noștri stabiliți temporar în Sighet. La finalul primului moment cu rezonanțe patriotice, actorul nostru Florin Nan a recitat o poezie scrisă de un soldat care a murit în 1918 lângă Azuga în Marele Război pentru reîntregirea neamului nostru. Hârtiuța pe care erau notate versurile a fost găsită de camarazii soldatului ucis în ranița sa:

«Nu plânge, Maică Românie

Că am să mor neîmpărtășit

Un glonț pornit spre pieptul tău

Cu pieptul meu eu l-am oprit.

Nu plânge, Maică Românie!

E rândul nostru să luptam

Și din pământul ce ne arde

Nicio fărămă să nu dam!

Nu plânge, Maică Românie!

Pentru dreptate noi pierim,

Copiii noștri, peste veacuri,

Onoare ne vor da, o știm!

Nu plânge, Maică Românie!

Adună tot ce-i bun sub soare!

Ne cheamă și pe noi la praznic,

Când România vă fi mare!»

Imediat cum a terminat Florin, Jean Lemne, un alt actor profesionist din trupă, a început să recite aceeași poezie în limba ucraineană în care numele de „România" a fost înlocuit cu...„Ucraina"! Vă dați seama ce efect a avut acest lucru în sală... Iar când Dan Caramihai și Ovidiu Mihăilescu au început să cânte, tot în limba ucraineană, „Hey, Hey, Rise Up", piesa trupei „Pink Floyd", în care este folosită vocea solistului Andriy Khlyvnyuk, aflat de la începutul războiului în prima linie, țoată lumea a început să cante, dar să și lăcrimeze. Inclusiv cei de pe scenă, care la cererea publicului au repetat piesa, corul unanim fiind absolut impresionant.

Vezi și: Adrian Fetecău, din trupa Vouă și fiica lui, dublă aniversare

Ca să participați la această emoție, pe care nu știu dacă am trăit-o în 40 de ani de când am înființat Grupul Vouă, puteți intra pe pagina noastră de Facebook «Compania Teatrală Vouă» unde veți găsi un scurt videoclip.

Așadar, poți avea „surprize" și după patru decenii în care poți spune că le-ai trăit pe toate pe scenă... Mai mult! După spectacolul la care au fost prezenți toți conducătorii de culte din localitate, marți la prânz, am fost invitați la Primăria Sighet.

La ieșire ne-am întâlnit cu unul din preoții care au participat la manifestare și care ne-a spus că vă purta mult timp în minte amintirea celor care plângeau în jurul său. Așa că un spectacol de acest gen e un motiv că să nu ne „predam" și să mergem mai departe, deși, așa cum insinuezi și tu, au trecut cam mulți ani peste noi. De zece ani, însă, am întinerit serios trupa, alaturi de cei amintiți, evoluând la Sighet Andrei Necula, Vlad Jipa și Silviu Filip.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
banner film png
banner albire dinți png
banner lavinia pirva png
banner armin nicoară png
image
actualitate.net
image
actualitate.net