98 de ani de la prima medalie olimpică a României, obținută de naționala de rugby

Ultima actualizare:

Zi de sărbătoare pentru rugbyul românesc. În urmă cu 98 de ani, pe 4 mai, naționala ”Stejarilor” începea drumul spre prima medalie olimpică din istoria României: bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, în 1924.

Naționala de rugby a României, participantă la Jocurile Olimpice din 1924 (FOTO: Rugby Romania)
Naționala de rugby a României, participantă la Jocurile Olimpice din 1924 (FOTO: Rugby Romania)

Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, spune că istoria îi obligă pe rugbyștii actuali să se ridice la înălțimea predecesorilor. ”Astăzi e o zi istorică, nu doar pentru rugby-ul românesc, pentru tot sportul românesc. Este ziua în care am cucerit acum 98 de ani prima medalie olimpică a României: bronzul obținut în 1924 la Jocurile Olimpice de la Paris de către jucătorii români ai echipei naționale de rugby. E o zi cu însemnătate istorică pentru noi”, a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

În 1924, naționala de rugby a României a participat, alături de Franța și SUA, la întrecerile Jocurilor Olimpice de la Paris. Pentru a ajunge acolo, sportivii noștri și-au plătit singuri drumul și au călătorit patru zile cu trenul la clasa a treia, înghesuiți pe niște bănci de lemn, iar din Italia în Franța au mers doar în picioare, alături de emigranți. ”Nu este neapărat o medalie, cât un sacrificiu. Pentru că povestea acestei delegații care a participat la Jocurile Olimpice este o poveste de suflet, remarcabilă. Sunt jucători care au încercat să ajungă la Paris ca și când ar fi mers într-o excursie. Au făcut 4-5 zile până au ajuns acolo, au mers cu trenul la clasa a treia, iar din Italia au mers în picioare. Ceea ce s-a întâmplat atunci e un lucru remarcabil”, a mai spus Petrache. 

Echipa de atunci a fost inclusă în Hall Of Fame-ul rugbyului mondial

Chiar dacă a fost învinsă în ambele partide, 3-59 cu Franța și 0-37 cu SUA, cea care avea să cucerească și titlul, formația noastră a intrat în istoria rugby-ului și a sportului românesc și mondial, pentru că a fost un exemplu de pasiune și de dragoste pentru sport. Ca o recunoaștere a gestului de a lua parte la Jocurile Olimpice, care altfel ar fi rămas doar o simplă dispută SUA – Franța, în 2012, echipa națională de rugby a României din anul 1924 a fost introdusă în World Rugby Hall of Fame. ”Această minunată echipă a intrat în Hall of Fame-ul World Rugby, ceea ce a reprezentat de fapt o binemeritată medalie pe care a primit-o rugbyul românesc din partea forului internațional, din partea federației internaționale”, a explicat Alin Petrache.

România speră să se califice din nou la Jocurile Olimpice, la rugby în 7

Ca un arc peste timp, România speră să joace din nou la Jocurile Olimpice, de data aceasta cu echipa de rugby în 7. ”România s-a bătut de fiecare dată și se bate pentru această calificare la Jocurile Olimpice, ar fi o onoare pentru noi să fim printre fruntașele de nivel mondial. Avem echipă olimpică și de fete și de băieți. Avem șanse, avem sportivi, avem jucători și cu siguranță pe viitor, sper pentru 2024, când Jocurile Olimpice se vor desfășura la Paris, când noi vom împlini acea sută de ani magnifică și minunată de la acea medalie olimpică, să putem să ne batem, să cerem ce e al nostru, un tribut al rugbyului românesc”, a mai spus președinte Federației Române de Rugby.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net