98 de ani de la prima medalie olimpic─â a Rom├óniei, ob╚Ťinut─â de na╚Ťionala de rugby

Zi de s─ârb─âtoare pentru rugbyul rom├ónesc. ├Än urm─â cu 98 de ani, pe 4 mai, na╚Ťionala ÔÇŁStejarilorÔÇŁ ├«ncepea drumul spre prima medalie olimpic─â din istoria Rom├óniei: bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, ├«n 1924.

image
Na╚Ťionala de rugby a Rom├óniei, participant─â la Jocurile Olimpice din 1924 (FOTO: Rugby Romania)

Pre╚Öedintele Federa╚Ťiei Rom├óne de Rugby, Alin Petrache, spune c─â istoria ├«i oblig─â pe rugby╚Ötii actuali s─â se ridice la ├«n─âl╚Ťimea predecesorilor. ÔÇŁAst─âzi e o zi istoric─â, nu doar pentru rugby-ul rom├ónesc, pentru tot sportul rom├ónesc. Este ziua ├«n care am cucerit acum 98 de ani prima medalie olimpic─â a Rom├óniei: bronzul ob╚Ťinut ├«n 1924 la Jocurile Olimpice de la Paris de c─âtre juc─âtorii rom├óni ai echipei na╚Ťionale de rugby. E o zi cu ├«nsemn─âtate istoric─â pentru noiÔÇŁ, a declarat Alin Petrache, pre╚Öedintele Federa╚Ťiei Rom├óne de Rugby.

├Än 1924, na╚Ťionala de rugby a Rom├óniei a participat, al─âturi de Fran╚Ťa ╚Öi SUA, la ├«ntrecerile Jocurilor Olimpice de la Paris. Pentru a ajunge acolo, sportivii no╚Ötri ╚Öi-au pl─âtit singuri drumul ╚Öi au c─âl─âtorit patru zile cu trenul la clasa a treia, ├«nghesui╚Ťi pe ni╚Öte b─ânci de lemn, iar din Italia ├«n Fran╚Ťa au mers doar ├«n picioare, al─âturi de emigran╚Ťi. ÔÇŁNu este neap─ârat o medalie, c├ót un sacrificiu. Pentru c─â povestea acestei delega╚Ťii care a participat la Jocurile Olimpice este o poveste de suflet, remarcabil─â. Sunt juc─âtori care au ├«ncercat s─â ajung─â la Paris ca ╚Öi c├ónd ar fi mers ├«ntr-o excursie. Au f─âcut 4-5 zile p├ón─â au ajuns acolo, au mers cu trenul la clasa a treia, iar din Italia au mers ├«n picioare. Ceea ce s-a ├«nt├ómplat atunci e un lucru remarcabilÔÇŁ, a mai spus Petrache. 

Echipa de atunci a fost inclusă în Hall Of Fame-ul rugbyului mondial

Chiar dac─â a fost ├«nvins─â ├«n ambele partide, 3-59 cu Fran╚Ťa ╚Öi 0-37 cu SUA, cea care avea s─â cucereasc─â ╚Öi titlul, forma╚Ťia noastr─â a intrat ├«n istoria rugby-ului ╚Öi a sportului rom├ónesc ╚Öi mondial, pentru c─â a fost un exemplu de pasiune ╚Öi de dragoste pentru sport. Ca o recunoa╚Ötere a gestului de a lua parte la Jocurile Olimpice, care altfel ar fi r─âmas doar o simpl─â disput─â SUA ÔÇô Fran╚Ťa, ├«n 2012, echipa na╚Ťional─â de rugby a Rom├óniei din anul 1924 a fost introdus─â ├«n World Rugby Hall of Fame. ÔÇŁAceast─â minunat─â echip─â a intrat ├«n Hall of Fame-ul World Rugby, ceea ce a reprezentat de fapt o binemeritat─â medalie pe care a primit-o rugbyul rom├ónesc din partea forului interna╚Ťional, din partea federa╚Ťiei interna╚ŤionaleÔÇŁ, a explicat Alin Petrache.

România speră să se califice din nou la Jocurile Olimpice, la rugby în 7

Ca un arc peste timp, Rom├ónia sper─â s─â joace din nou la Jocurile Olimpice, de data aceasta cu echipa de rugby ├«n 7. ÔÇŁRom├ónia s-a b─âtut de fiecare dat─â ╚Öi se bate pentru aceast─â calificare la Jocurile Olimpice, ar fi o onoare pentru noi s─â fim printre frunta╚Öele de nivel mondial. Avem echip─â olimpic─â ╚Öi de fete ╚Öi de b─âie╚Ťi. Avem ╚Öanse, avem sportivi, avem juc─âtori ╚Öi cu siguran╚Ť─â pe viitor, sper pentru 2024, c├ónd Jocurile Olimpice se vor desf─â╚Öura la Paris, c├ónd noi vom ├«mplini acea sut─â de ani magnific─â ╚Öi minunat─â de la acea medalie olimpic─â, s─â putem s─â ne batem, s─â cerem ce e al nostru, un tribut al rugbyului rom├ónescÔÇŁ, a mai spus pre╚Öedinte Federa╚Ťiei Rom├óne de Rugby.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

george simion port popular jpg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
Lucile Randon
tonciu prodan reghe jpeg
laura cosoi jpg
amber heard atunci vs acum jpg
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
emma raducanu cluj jpeg
simona halep jpg
colaj anita alvarez 2 jpg
daniel onoriu jpeg
david popovici budapeste iunie 2022 png
collage ciuca popovici 2 jpg