Povestea dramatică a legendarului sportiv care a murit la doar 24 de ani. „Muncea desculț, alături de tatăl său”

Ultima actualizare:

În România, observăm o decădere în domeniul sportului, nu doar când analizăm performanțele de vârf, ci și când privim în profunzime ce înțelegem prin conceptul de sport. Un exemplu elocvent în acest sens este tragedia în care a fost implicat și a murit Kelvin Kiptum (24 de ani).

Kelvin Kiptum a murit la doar 24 de ani / foto: arhiva
Kelvin Kiptum a murit la doar 24 de ani / foto: arhiva

În țara noastră, cu puține excepții, acest eveniment a fost tratat cu o lipsă de interes. Desigur, vorbim despre un sportiv de elită, recordmenul mondial în maraton. Kelvin era pe cale să devină primul om din istorie care să alerge sub 2 ore într-un maraton oficial, conform regulilor Federației Internaționale de Atletism (IAAF).

Cu toate acestea, mulți români nici măcar nu au auzit de Kelvin Kiptum. Prin urmare „Adevărul" a decis să spună tututor magica poveste a maratonistului. 

Povestea impresionantă a maratonistului Kelvin Kiptum

Născut în Kaptagat, Kelvin a crescut în sărăcie și a lucrat din greu împreună cu tatăl său pe câmpurile din sat. Antrenorul său, Gervais Hakizimana (din Rwanda, în vârstă de 36 de ani), l-a cunoscut astfel, murind alături de el în tragicul accident de mașină.

„Kelvin era doar un copil când l-am întâlnit. Muncea desculț, alături de tatăl său. În jurul anului 2009, eu mă antrenam în apropierea fermei lor. Uneori, Kelvin venea să mă tachineze, iar eu îl împingeai să plece. Acum, când văd ce a realizat, sunt extrem de mândru de el", a povestit Hakizimana după ce elevul său a stabilit recordul mondial de 2 ore și 35 de secunde la Maratonul din Chicago, pe 8 octombrie 2023.

Pentru a înțelege impactul acestui rezultat, trebuie menționat că Kiptum a alergat fiecare kilometru în doar 2 minute și 51 de secunde! Pentru 90% dintre oameni, alergarea unui kilometru la o astfel de viteză este de neconceput.

Ascensiunea lui Kelvin în lumea maratoanelor a fost remarcabilă. Debutul său în maraton a avut loc în 2022, la Valencia, cu un timp incredibil de 2 ore, 1 minut și 53 de secunde.

Acest timp l-a plasat pe locul 4 la masculin în istoria acestei probe, chiar și având în vedere că Kiptum începuse să alerge doar patru ani mai devreme, împrumutând o pereche de încălțări. „Nu aveam resurse financiare să călătoresc pentru curse sau să-mi cumpăr echipament”, a mărturisit Kiptum mai târziu pentru BBC.

Performanțele ulterioare ale lui Kelvin au fost și mai remarcabile

*2023 (Maratonul de la Londra): 2 ore, 1 minut și 25 de secunde

*2023 (Maratonul Chicago): 2 ore și 35 de secunde, stabilind astfel recordul mondial.

La Chicago, Kiptum a demonstrat că umanitatea este mai aproape ca niciodată de a rupe bariera de 2 ore în maraton, un obiectiv pe care chiar el spera să-l atingă în cadrul Maratonului de la Rotterdam, pe 14 aprilie.

Regretabil, destinul tragic al lui Kelvin a întrerupt o poveste splendidă care ar fi trebuit să aibă multe alte capitole istorice. Kiptum și antrenorul său, Gervais Hakizimana, au pierit într-un accident de mașină în noaptea de duminică spre luni, mașina lor, un Toyota Premio, izbindu-se de un copac și fiind distrusă complet. Un al treilea pasager al mașinii, Sharon Chepkurui Kosgei Keiyo, o femeie în vârstă de 24 de ani, a fost grav rănită după ce Kiptum a pierdut controlul volanului.

Kelvin Kiptum a lăsat în urma sa doi copii și o mulțime de regrete, deoarece lumea sportului a pierdut o stea care nu a avut șansa să-și atingă întregul potențial.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Toni Kroos (EPA) jpg
Mihai Chiruta (Facebook) jpg
Dinamo Csikszereda (Sportpictures) jpg
Neil Lennon (Facebook) jpg
Jurgen Klopp (EPA) jpg
PAOK Salonic (EPA) jpg
Oleksandr Usyk si Tyson Fury (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net