Moldovan, pe urmele lui Stelea. Marii jucători români din fotbalul spaniol

Horațiu Moldovan este, oficial, noul jucător al lui Atlético Madrid, portarul semnând un contract valabil pe trei ani și jumătate cu gruparea din Primera División.

Bogdan Stelea, printre românii care au jucat în fotbalul spaniol (FOTO: Getty Images)
Bogdan Stelea, printre românii care au jucat în fotbalul spaniol (FOTO: Getty Images)

Moldovan este cel de-al treilea român care va îmbrăca tricoul lui Atlético, după Daniel Prodan, care a evoluat două sezoane (1996-1998), adunând 44 de apariţii oficiale și Cosmin Contra, care a jucat (2002-2005, evoluând un sezon sub formă de împrumut la West Bromwich Albion FC) în 41 de meciuri. Și Cătălin Munteanu a făcut parte din clubul madrilen, fără a prinde vreun minut de joc.

Gică Craioveanu, liderul românilor pe pământ spaniol

De-a lungul istoriei, însă, numeroși fotbaliști din România au luat calea iberică. Recordman-ul este Gică Craioveanu, care a disputat cele mai multe partide în prima ligă din Spania, în 1994-2006: nu mai puțin de 220, atacantul înscriind de 48 de ori la Real Sociedad, Villarreal CF și Getafe CF, acolo de unde s-a și retras, la 36 de ani.  
Cosmin Contra este un alt nume care a jucat la mai multe echipe din fotbalul spaniol, pe lângă Atlético, evoluând pentru Deportivo Alavés și Getafe, fiind al doilea jucător român cu cele mai multe dueluri în acest campionat, 188, intrând în fotbalul spaniol în 1999 și alternându-l cu alte competiții. De altfel, în tricoul celor de la Alavés, Contra a disputat chiar o finală de Liga Europa, împotriva celor de la Liverpool, fundașul român oferind trei pase decisive, însă „cormoranii” reușind să se impună la limită, cu 5-4.

Adrian Ilie, devenit „Cobra” datorită spaniolilor

„Podiumul” prezențelor în La Liga este întregit de Costel Gâlcă, care și-a petrecut un deceniu din carieră pe pământuri iberice, începând cu 1996. Fostul mijlocaș a evoluat la RCD Mallorca, RCD Espanyol, Villareal, Real Zaragoza, UD Almería și Gimnàstic de Tarragona, fiind fotbalistul român care a jucat pentru cele mai multe echipe din campionatul spaniol. Apogeul carierei l-a cunoscut la Espanyol, cucerind, în anul 2000, Cupa Spaniei, după o finală cu Atlético (2-1).
Adrian Ilie a cucerit și el fotbalul spaniol, unde a primit porecla de „Cobra”. Printre echipele la care a jucat, cu pauze, din 1997, se numără Valencia și Alavés, cu toate că interesată de atacant s-ar fi arătat și Real Madrid. Cu Valencia a reușit, însă, mai multe trofee importante: titlul în La Liga, o Cupă a Spaniei și două Supercupe.
Și Gheorghe Hagi și-a pus amprenta, reușind să joace pentru cele mai valoroase formații, Real Madrid și FC Barcelona. În 1990, cel supranumit „Regele” ajungea pe „Santiago Bernabéu” în schimbul a 4,3 milioane de euro. Patru ani mai târziu, mijlocașul trecea în tabăra marei rivale de pe „Camp Nou”, unde avea să stea două sezoane. Per total, Gică Hagi a cucerit câte două Supercupe ale Spaniei cu fiecare dintre grupările iberice.

„Baciul”, idolul de pe Camp Nou

Gigă Popescu este, însă, românul care a consemnat cea mai prolifică prezență în campionatul Spaniei, fiind fără doar și poate un idol al fanilor FC Barcelona, în perioada 1995-1997. Fundașul central a fost coleg de echipă cu Gică Hagi, fiind desemnat căpitanul grupării „blaugrana” și reușind să câștige o Cupă a Spaniei și două Supercupe.
Clasamentul jucătorilor care au încercat experiența fotbalului spaniol este întregit de foștii atacanți Gabi Balint (1989-1992, 72 de meciuri la Real Burgos CF, de unde s-a și retras) și Marius Lăcătuș (1991-1993, 51 de meciuri și șapte goluri la Real Oviedo), ex-portarul Bogdan Stelea (prima dată în 1993, per total 82 de meciuri la RCD Mallorca și UD Salamanca), libero-ul Miodrag Belodedici (începând cu 1992, 67 de partide la Valencia, Real Valladolid și Villarreal CF) și fostul atacant Florin Răducioiu (Espanyol, prima dată în 1994, 47 de partide și 17 ori goluri).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Sabrina Maneca Voinea (Facebook) jpg
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net