Povestea incredibilă a fraților care joacă pentru naționale diferite la CM

#CM Qatar 2022

Fiecare ediție a Campionatelor Mondiale a avut poveștile ei memorabile și emoționante. La actualul turneu final, cea a fraților Nico și Inako Williams este una extraordinară. Ei reprezintă țări diferite, Spania, respectiv Ghana, iar la actuala competiție ar putea fi adversari în sferturile de finală.

Nico Williams joacă pentru Spania, Inaki Williams pentru Ghana (FOTOGRAFII: Guliver/ Gettyimages)
Nico Williams joacă pentru Spania, Inaki Williams pentru Ghana (FOTOGRAFII: Guliver/ Gettyimages)

Inaki Williams (28 de ani) și fratele său, Nico, care e mai mic cu 8 ani, sunt extrem de apropiați. Coechipieri la Athletic Bilbao, ei ar fi putut fi coechipieri și în naționala iberică, dacă Inaki nu ar fi decis să-și urmeze chemarea străbunilor și să joace pentru țara natală a părinților săi. Povestea lor începe în urmă cu 29 de ani, când părinții celor doi frați au traversat deșertul Sahara pe jos, desculți, pentru a scăpa de războiul din țara lor natală. Cei doi au plecat atunci într-o călătorie de 4.000 de kilometri, din Ghana până în Melilla, o enclavă spaniolă din nordul Africii, pe coasta mediteraneeană. Maria, mama lor, era însărcinată cu Inaki, dar nimic nu a împiedicat-o să facă această călătorie infernală. Temperaturile treceau de 50 de grade Celsius, iar sacrificiile au fost imense. Au parcurs traseul fie pe jos, prin nisipul fierbinte, desculți, fie înghesuiți în camioane. De altfel, Felix, tatăl celor doi, s-a ales cu probleme la tălpi după acea călătorie de coșmar.

Părinții lor au traversat desculți deșertul Sahara

Inaki Williams, care deține recordul de 236 de meciuri consecutive în prima divizie spaniolă, a povestit pentru ”The Guardian”: ”După ce am auzit povestea părinților mei, parcă m-a făcut să-mi doresc să lupt și mai mult pentru a le răsplăti tot sacrificiul făcut pentru noi. Nu am cum să îi răsplătesc vreodată – ei și-au riscat viețile pentru viitorul nostru – dar viața pe care încerc să le-o ofer este cea pe care ei au visat-o pentru noi. Vedeam la TV știri și vedeți bărci pline cu oameni care fug din Africa, oameni care escaladează zidurile din Melilla și am realizat că eu nu știu cum am ajuns în Spania. Mama mereu s-a ferit să-mi povestească atunci când eram copil. Știam că viața mea a fost diferită de a prietenilor mei și îmi imaginam câte ceva, dar când am auzit detaliile... Eu chiar nu știu cum au reușit să traverseze deșertul pe jos”.

Inaki Williams a fost completat de fratele lui: ”Știam că tata are probleme mari la tălpi, dar nu pentru că a mers descult prin deșert la 40-50 de grade Celsius! Au trecut prin primejdii îngrozitoare. Oamenii erau prădați, erau violați, erau uciși, sufereau. Din fericire, au ajuns la Melilla, au escaladat zidul și au intrat în custodia forțelor locale”, a mai povestit el. Până la urmă, cu ajutorul unui călugăr, au făcut rost de acte și au devenit cetățeni spanioli. Inaki s-a născut în Spania, iar fratele lui, Nico Williams, a venit după opt ani. S-au îndrăgostit de fotbal, iar acum amândoi joacă la aceeași echipă, Athletic Bilbao.

Mai mult, valoarea lor i-a făcut să ajungă și în atenția selecționerului Spaniei. Nico este considerat, la 20 de ani, una dintre marile speranțe ale ibericilor și a jucat încă de la 19 ani în preliminariile Campionatului Mondial. Numai că Inaki, deși în 2016 a jucat într-un amical pentru naționala Spaniei, a decis, în luna iulie, să accepte oferta Federației din Ghana, de a juca pentru această națională la turneul final al Campionatului Mondial. Iar acum este unul dintre titularii de bază ai formației care ar putea obține mâine calificarea în optimile de finală ale CM. Iar ca povestea să fie mai frumoasă, cei doi ar putea fi adversari în sferturile de finală de la Campionatul Mondial!

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net