Aida Parascan, fostă câștigătoare MasterChef, ne învață cum să cheltuim mai puțini bani pe mâncare: „Adio, risipă!” Desertul verii
Aida Parascan, fostă câștigătoare MasterChef, lucrează la un nou proiect. Este vorba despre stabilirea unor metode, în scopul diminuării risipei alimentare. România se numără printre țările care aruncă la coș cea mai mare cantitate de mâncare. Exclusiv pentru Click!, Aida Parascan ne-a oferit câteva sfaturi practice.






„Mănâncă ce-ți place, fă sport”
Specialista în gastronomie Aida Parascan trăiește sub deviza:
„Colorează-ți viața, mănâncă ce-ți place, fă sport, ieși cu prietenii la cafea, muncește, învață în fiecare zi lucruri noi, binecuvântează fiecare om și situație din viața ta și fă toate astea cu bucurie! Exersează acest sentiment și vei vedea cum în viața ta se vor întâmpla minuni. Iartă, iubește, trăiește!”.
Atenție, ce și câtă mâncare cumpărați!
În contextul scumpirii tuturor produselor alimentare, Aida Parascan vine în ajutorul românilor cu sfaturi utile:
„Cu puțină organizare, veți vedea că nu veți mai arunca atât de multă mâncare și nici nu veți mai cheltui foarte mult. Înainte de a pleca la cumpărături, stabiliți ce doriți să mâncați, faceți o listă cu produsele alimentare necesare, pentru următoarele zile. Puneți în coșul de cumpărături numai acele produse.
„Fructele și legumele să fie cât mai proaspete!”
Produsele trebuie să aibă un termen de valabilitate cât mai lung. Foarte mulți români aruncă la coș cantități uriașe de mâncare expirată. Deci, mare atenție la termenul de valabilitate!
Aranjați frumos mâncarea în frigider, pentru a o putea vedea cât mai bine și, implicit, pentru a o și consuma, înainte să se altereze. Fructele și legumele trebuie să fie cât mai proaspete, nu lovite sau foarte moi, astfel se vor păstra mai multe zile”, sunt numai câteva dintre sfaturile Aidei Parascan.
Desertul verii: pișcoturi cu portocale, rețetă lăudată și de Chef Florin Dumitrescu
Aida Parascan este expertă în dulciuri. Are și un desert cu pișcoturi și cu portocale, potrivit în această vară, cu temperaturi tropicale. Iată rețeta ei de succes, publicată pe site-ul protv.ro, cu care i-a impresionat chiar și pe jurații de la MasterChef, în 2013, când a câștigat trofeul și premiul de 50.000 de euro:
„Pișcoturile sunt perfecte, sunt mai bune decât cele din comerț", și-a exprimat părerea Chef Florin Dumitrescu.
Aveți nevoie de: 3 gălbenușuri, 50g zahăr pudră, un plic zahăr vanilat, o lămâie, un vârf de linguriță de sare, 3 albușuri de ou, 130 g făină, 100 g zahăr pudră, pentru ornat.
Mod de preparare cremă: se bat gălbenușurile de ou cu zahărul, până obții o cremă. Adaugă mascarpone și amestecă în continuare, până obții o compoziție omogenă. Adaugă smântână vegetală, câte puțin, până ce obții consistența unei creme.
Pentru pișcoturi: bate gălbenușurile cu zahărul pudră. Adaugă zahărul vanilat, coaja de lămâie și sarea. Deoparte, bate albușurile cu zahărul și încorporează spuma la gălbenușuri, alternând cu faină. Pune această pastă în sac a poche și obții astfel pișcoturi savoiardi pe tavă de cuptor. Pulverizează cu zahăr pudră și bagă-le la cuptor, 10 - 12 minute, la 200 grade C.
Mod de aranjare: Într-o cupă de desert, pune crema și pișcoturile savoiardi, înmuiate în suc de portocale cu lichior. Alternați, câte un strat de cremă și un strat de pișcoturi. Stratul superior trebuie să fie de cremă și ornat cu puțină coajă de portocale, amestecată cu zahăr pudră.


































