Mircea Badea, reacție dură în scandalul dintre Elena Lasconi și fiica sa, Oana: „Într-un mod absolut jegos..."

Ultima actualizare:

Scandalul generat de declarațiile primarului din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a stârnit reacții puternice în mediul public. Unul dintre cei care au comentat acest subiect sensibil este cunoscutul jurnalist Mircea Badea, care a adus lămuriri importante referitoare la conceptul de familie ca instituție și la interpretarea greșită a acestuia în societatea actuală.

Mircea Badea. / Foto: Antena 1.
Mircea Badea. / Foto: Antena 1.

Familia ca instituție

Mircea Badea a atras atenția asupra diferenței dintre familia ca instituție și sentimentul de iubire. Acesta a subliniat că familia, în sensul legal și instituțional, este o construcție formală, o formalitate din punct de vedere al statului. La primărie, când două persoane decid să încheie un acord în vederea căsătoriei, nu se discută despre iubire, sentimente sau viața intimă a cuplului. Este vorba de un angajament legal și administrativ între două persoane.

Referendumul și conceptul de căsătorie

Badea a adus aminte de referendumul din trecut, care a stârnit ample dezbateri în societatea românească. El a subliniat că acest referendum nu a avut legătură cu iubirea, ci a fost orientat către păstrarea conceptului de familie ca și instituție în cadrul Constituției. Mircea Badea a explicat că statul nu este interesat de sentimentele de iubire ale cuplului; statul se ocupă doar de partea administrativă și legală a căsătoriei.

Dragă doamnă Lasconi, fiica, nu înseamnă că mami e homofobă deloc, doar pentru că crede că familia trebuie să fie compusă din bărbat și femeie și nu <discriminează jegos>... 

Eu am cunoscut de-a lungul vieții mele în nenumărate ocazii, desigur sociale, foarte mulți membri ai comunității LGBTQ. Eu nu cred că există o persoană din această comunitate care să fi rămas cu ideea despre mine că sunt homofob, iar chestiile astea transcend cumva simpla comunicare. Adică faptul că, să zicem, aș fi iscusit ca să maschez anumite tendințe homofobe pe care le-aș avea, dar sunt destul de abil și eu le maschez. Nu, lucrurile astea se simt, se depistează după discurs. 

Familia și iubirea

Mircea Badea a argumentat că familia și iubirea sunt două aspecte distincte ale vieții. Familia poate exista ca instituție și formalitate, fără să implice neapărat sentimente romantice între parteneri. El a subliniat că există familii în care nu există dragoste sau relații intime, dar acest lucru nu afectează statutul lor legal.

Mircea Badea a încurajat publicul să înțeleagă diferența dintre conceptul de familie ca instituție legală și sentimentul de iubire. 

Şi știu că vine ca un șoc mental pentru mulți care au senzația că dacă ai votat pentru familia tradițională ești homofob. De aia vreau să o liniștesc pe doamna Oana Lasconi (n.r fiica Elenei Lasconi) că am văzut că era sub imperiul unei emoții foarte puternice și îi venea să plângă.

Deci familia n-are nicio legătură cu iubirea. Știu că sună ciudat și cam prost, dar n-are. De ce? Familia este o construcție instituțională. Iubirea este un sentiment.

Familia n-are legătură nici cu iubirea, nici cu sexul, nici cu locuitul împreună. Familia este o construcție strict instituțională şi la această construcție strict instituțională se referea şi referendumul, ca să fac și repetiție de bun augur.

Primarul nu te întreabă: bă, tu o iubești pe asta, faci sex cu ea, stați împreună? Nu, nu întreabă nici pe el, nici pe ea, nici pe ele şi nici pe ei pentru că nu despre asta este vorba la primărie. La primărie te întreabă dacă ești de acord să o iei în căsătorie pe.... Deci e vorba de un acord".

El a subliniat că opinia publică trebuie să fie informată corect și să înțeleagă aspectele legale și sociale ale acestui subiect. Reacțiile și emoțiile exagerate, fără o înțelegere profundă a subiectului, pot duce la confuzie și neînțelegeri. 

Deci fiica Lasconi care acuză mama Lasconi că a votat pentru modificarea constituție <într-un mod absolut jegos sau ceva> răspunsul e nu, nu, nu. Oamenii ăștia care suferă pentru mize false, neînțelegând subiectul, oamenii ăștia care suferă aiurea în tramvai, neînțelegând despre ce e vorba, or ști că actuala Constituție a României nu permite decât căsătoriile tradiționale?

Deci mama Lasconi n-a votat ca să modifice Constituția "într-un mod jegos". Nu! Ea a votat să rămână Constituția așa cum e! În sfârșit, din când în când, așa sunt eu.. mă mai exteriorizez", a mai spus Badea la Antena 3 CNN. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
emily ratajkowski metgala2024 profimedia jpg
image png
jeannieb smaller jpg
image png
banner anca pandrea 2 png
cub oana și viorel lis png
banner gabriela cristea png
cub anamaria prodan png
image
actualitate.net
image
actualitate.net