Recunoști actrița din imagine? A jucat într-un film memorabil și a fermecat publicul din România

Julieta Szönyi, una dintre cele mai frumoase și talentate actrițe ale cinematografiei românești, a cucerit publicul prin roluri memorabile. La 75 de ani, rămâne în amintirea românilor pentru interpretările sale iconice din filme precum „Felix și Otilia” și serialul „Toate pânzele sus”. Deși și-a dedicat cariera artei cinematografice, destinul a făcut-o să părăsească România la doar 40 de ani, stabilindu-se în Germania.

Julieta Szönyi.
Julieta Szönyi.

S-a făcut remarcată în lumea filmului în 1971, la doar 22 de ani

Julieta Szönyi s-a făcut remarcată în lumea filmului în 1971, la doar 22 de ani, când a jucat alături de Jean-Paul Belmondo în filmul „Mirii anului II”. Regizorul francez Jean-Paul Rappeneau a fost impresionat de prezența sa scenică și a ales-o pentru rolul lui Margaret Davidson, mireasa lui Nicolas, interpretat de Belmondo. Actrița își amintește cu emoție cum, deși timidă la filmări, Belmondo a încurajat-o să își arate forța în scenă.

Un an mai târziu, în 1972, Julieta Szönyi a cucerit publicul românesc prin rolul său emblematic din „Enigma Otiliei”, unde a jucat alături de nume mari ale teatrului și filmului românesc, precum Gheorghe Dinică și Clody Bertola. Talentul și frumusețea sa i-au adus rapid aprecierea criticilor și a publicului deopotrivă. Tot în acea perioadă, a fost distribuită în serialul TV de succes „Toate pânzele sus”, interpretând personajul Adnana, un rol care i-a adus recunoaștere și mai mare.

De ce a părăsit România

Cu toate acestea, viața personală și circumstanțele politice au făcut-o să părăsească România în 1990, când s-a mutat în Germania. Pentru o lungă perioadă de timp, a renunțat la actorie, însă după trei decenii, în 2019, a avut o revenire spectaculoasă în filmul „La Gomera”, regizat de Corneliu Porumboiu, care a fost propunerea României la Premiile Oscar.

Chiar dacă a renunțat la cariera sa artistică la vârsta de 40 de ani, Julieta Szönyi a lăsat o amprentă de neșters în cinematografia românească. Filmografia sa include titluri esențiale din istoria filmului românesc, iar generații întregi continuă să o admire pentru talentul și frumusețea sa inconfundabile.

Câteva filme în care a jucat Julieta Szönyi

1971: Mirii anului II (Les Mariés de l'an II), regia Jean-Paul Rappeneau,

1972: Felix și Otilia, regia Iulian Mihu,

1977: Toate pânzele sus (serial TV),

1978: Ecaterina Teodoroiu,

2019: La Gomera, regia Corneliu Porumboiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Natalia Guberna png
banner Irina Loghin
sabrina carpenter body roz instagram jpg
banner Doina Spătaru
image png
banner Mihai Traistariu
image png
banner Simona Trască
image
actualitate.net
image
actualitate.net