Rețeta rapidă de murături a Gherghinei Stancu: „Pun pepene roșu și ardei cornul caprei”. Trucul lui Dorel Vișan pentru o saramură fără greș
Gherghina Stancu a muncit toată vara, în grădina ei de legume, de la țară, din județul Argeș, iar acum culege roadele. Pregătește deja gustoasele murături pentru iarnă, rețetă cu care și-a dat gata prietenele. Exclusiv pentru Click!, solista de muzică populară ne-a împărtășit și micul său secret, pentru un gust desăvârșit al conservelor. Dar și actorul Dorel Vișan are câteva trucuri în bucătărie.









„Adaug și pepene”
Solista de muzică populară Gherghina Stancu ne-a oferit, exclusiv pentru Click!, rețeta ei delicioasă de murături, ușor de preparat și de tinerele gospodine:
„Avem nevoie de castraveți, sfeclă roșie, varză roșie, gogonele, iar dacă sunt un pic coapte sunt și mai bune, morcovi, pepene roșu, potrivit de mare, țelină rădăcină, frunze de țelină, uneori pun și câțiva căței de usturoi, dar adaug și ardei cornul caprei, adică ardei iute roșu.
Înțep acest ardei la vârf, cu o andrea, ca să poată lua sare. Anul trecut am pus și gogoșari și au ținut foarte bine!”.
Cum prepară saramura: „Gustul murăturilor în putină e mult mai bun!”
Tinerelor gospodine ea le oferă și rețeta de saramură cu care niciodată nu a dat greș:
„Pun o lingură de sare grunjoasa la un litru de apă, eu încălzesc apa cu saramură pentru a se topi foarte bine sarea. Anul trecut am făcut murături și cu conservant, la prima serie, iar la doua serie numai cu sare!
Eu încă mai folosesc și o putină mică din lemn, e mai greu pentru că trebuie să țin apa în ea până ajunge la stadiul să nu curgă saramura! Eu așa am pomenit de la părinții mei. Dar e mai ușor și mai simplu în recipiente de plastic.
Putina trebuie rașchetată bine, ca la carte, dar e adevărat gustul murăturilor e altul, e mult mai bun!”, a mai explicat Gherghina Stancu, exclusiv pentru Click!
Gherghina Stancu: „Toamna umplu cămara și cu sos de roșii”
Solista de muzică populară Gherghina Stancu știe însă să conducă și tractorul. Singură își lucrează terenul, de 10 hectare, din Argeș, comuna Râca:
„La mine în sat suntem foarte puțini care mai lucrăm pe câmp! Pământul necesită trudă și dragoste pentru plante! Vorba cântecului: „Drag mi-e satul și pământul!/, Și când înverzește câmpul!/, Și să-mi cânte mereu cucul!”.
Nu este ușor pe tractor, la câmp, mă mai ajută cineva să schimbăm roțile, când punem prășitoarea. Iar în grădină am roșii, ardei gras, castraveți, cam toate legumele. Toamna pregătesc conserve din tot ce produc, umplu cămara cu bulion, suc de roșii și murături”, a mai menționat Gherghina Stancu, pentru Click!
Dorel Vișan: „Sarea iodată e o prostie”
Și actorul Dorel Vişan e un bucătar priceput, având și el mici sale secrete. Iată ce trebuie să evitaţi, când preparați murăturile:
„De exemplu, pe lângă ce trebuie pus în murături, adică boabe de porumb, leuştean, mărar şi cimbru, eu adaug în borcane şi multe felii de hrean. Nu multe, ci foarte multe, le strecor aşa printre murături. Trebuie să evitaţi sarea iodată, neapărat trebuie pusă sare grunjoasă, se găseşte prin magazine, este anume pentru murături.
Sarea iodată este o prostie, să nu puneţi aşa ceva la murături, eu şi la masa de zi cu zi o evit, folosesc sarea marină. Mare grijă însă şi la legume, cele mai bune sunt cele din grădină, nu din supermarketuri, aduse de prin serele din străinătate, unde sunt crescute cu chimicale şi cu tot felul de mizerii”.


































