Alimentul surprinzător pe care românii îl consumau zilnic acum 100 de ani. Era nelipsit din meniu

Ultima actualizare:

Țara noastră s-a schimbat enorm de-a lungul ultimului secol, iar dacă am putea călători în timp, probabil că viața acelor vremuri ni s-ar părea extrem de bizară. Însă, indiferent de cât de diferite sunt acum cele mai multe lucruri, există și altele care au rămas la fel! Iar unul dintre ele este un fel de mâncare extrem de popular acum 100 de ani, care este la fel de iubit și astăzi: mămăliga!

Mămăliga nu lipsea de la nicio masă
Mămăliga nu lipsea de la nicio masă

Potrivit medicului nutriționist Mădălina Ion, carnea nu era deloc atât de comună în dieta românilor, acum 100 de ani! Legume precum cartofii, mazărea și fasolea erau considerate a fi la fel de hărnitoare precum carnea, iar datorită sărăciei, produsele vegetale erau cele mai comune, la mesele de zi cu zi ale românilor.

„Trebuie să avem în vedere că românii, acum o sută de ani, aveau un grad de sărăcie mult mai mare decât în prezent, astfel că mâncarea, deşi era un scop în fiecare zi, nu era atât de uşor de asigurat ca în prezent, să spunem; majoritatea românilor au lucrat ani la rândul, unii chiar generaţii întregi, pe moşiile unor boieri, depindeau de ei şi de ce le dădeau aceştia.

Dar oamenii se îngrijeau şi singuri, încercau să-şi asigure singuri mâncarea de zi cu zi, chiar dacă era foarte greu. Obiceiurile lor culinare erau mult mai puţin bazate pe carne decât în prezent, iar acesta e doar un aspect. În principiu însă, noi, nutriţioniştii, spunem că înainte se mânca mult mai sănătos decât acum”, a spus dr. Mădălina Ion, conform celor de la adevarul.ro.

Mămăliga, alimentul care nu lipsea de la nicio masă

Cu toate acestea, indiferent cât de mult s-au schimbat vremurile în ultimul secol, un aliment extrem de popular din ziua de astăzi era la fel de iubit chiar și atunci: mămăliga! Potrivit specialiștilor, aceasta nu lipsea de la mesele românilor, indiferent de cât de înstăriți erau! Aceasta era consumată aproape zilnic, rece, caldă, iar românii o combinau cu aproape orice!

Se pare că țăranii bogați mâncau mămăligă alături de carne, pește, unt, brânză, sau ouă. Pe de altă parte, cei săraci se limitau la a combina mămăliga doar cu ceapă, sare, praz, sau usturoi verde.

image
image
image
image
image
image
ryanair foto shutterstock
urs freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
1 fobie jpg jpeg
picioare femeie pexels jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
avion wizz air pe aeroportul suceava FOTO 7iasi ro jpeg
image
actualitate.net