Cod Rutier 2022. La cât se ridică amenzile pentru șoferii care au cruciulițe la oglinda retrovizoare

Obișnuiești să agăți de oglinda retrovizoare centrală a mașinii brăduți parfumați și alte odorizante, cruciulițe, iconițe sau alte obiecte?

Ce amendă riscă șoferii care atârnă cruciulițe de oglinda retrovizoare

Fiecare șofer care încă mai are acest obicei periculos periclitează securitatea traficului rutier și se expune riscului încasării unei amenzi pe măsură. Echipajele Poliției Rutiere abia îi așteaptă, pe traseu, deși agenții și-ar dori ca numărul lor să fie cât mai mic, tocmai pentru ca incidentele cauzate de aceștia să fie mai reduse.

Citește și: Atenție șoferi! Noul proiect de lege al codului rutier aduce avantaje surprinzătoare

Astfel, articolul 102, aliniatul 36, din Codul Rutier vizează aceste situații: „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”.

Nu rata nici: Noul Cod Rutier: Șoferii care fac drifturi pe stradă sau în parcări rămân fără permis

În aceeași categorie intră încă un obicei, la fel de periculos și greu de înțeles, doliul ținut în geamul mașinii! Există anumiți șoferi care scot la imprimantă, în format A4, fotografia defunctului și o lipesc pe lunetă sau pe geamurile laterale, cu diverse mesaje omagiale. Hârtia nu oferă nici o transparență, așadar devine o veritabilă barieră vizuală.

Amenda pentru aceste abateri? Între 1.300 de lei și 2.900 de lei, iar polițiștii îi vor lăsa pe șoferi și fără certificatul de înmatriculare!

Amenda în 2022 pentru folosirea telefonului la volan

Sancțiuni se acordă și șoferilor care utilizează telefonul mobil, în timpul deplasării cu mașina, scuterul motocicleta sau alte vehicule înscrise în trafic. Excepție fac cei care folosesc dispozitivele tip „mâini libere”, căști cu fir sau dispozitive bluetooth.

Dacă în trecut, conducătorii doar vorbeau la telefon, folosind o mână pentru a ține telefonul, dezvoltarea aplicațiilor pentru mesageria tip text, i-a determinat pe mulți să fie și mai neatenți și să utilizeze ambele mâni, în mers, pentru a tasta, lăsând volanul liber!

Vezi și: Codul Rutier a suferit modificări. Zece prevederi noi de care șoferii trebuie să țină cont

Polițiștii aplică între 2-3 puncte amendă, însemnând 290 sau 435 de lei, și pot reține și permisul de conducere.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net