Comori culinare în București. Unde găsești legume și fructe despre care nici nu știai că există. Ba chiar și pește Rohu

La doar câțiva pași de forfota orașului există un loc care pare desprins din piețele Asiei. Aici, printre rafturi încărcate, mirodenii intense și fructe neobișnuite, descoperi ingrediente pe care nu le-ai întâlnit niciodată, dar care sunt folosite zilnic în bucătării îndepărtate.

Legume și mirodenii din Asia, chiar la Obor / foto: arhiva Click!
Legume și mirodenii din Asia, chiar la Obor / foto: arhiva Click!

În Piața Obor găsim legume și fructe din România, dar și din Turcia, Grecia, Spania sau Italia. Pe lângă acestea, apar și produse asiatice, diferite de ce știm noi. Scorțișoara, de exemplu, se vinde vrac sau la pungi mari, iar batoanele sunt mult mai lungi și mai parfumate decât cele din supermarketuri.

Într-unul dintre magazinele specializate găsim rafturi pline cu pachete colorate, prafuri masala, borcane cu murături tropicale, sosuri fermentate, carne halal și pești aduși tocmai din Bangladesh, împachetați în gheață.

„Și românii cumpără de la noi. Dacă nu știu la ce folosim un anumit condiment sau o anumită legumă, noi le explicăm. În general, noi mâncăm legumele pe care le vezi aici cu ghimbir, usturoi, ulei de susan, frunze de coriandru. Iar pentru mai mult gust poți adăuga și sos de pește. E foarte bun”, a spus Jasmine, din Bangladesh, vânzătoare în Obor, pentru antena3.ro.

Parwal, okra, vinete asiatice și... lufa

Pe o ladă găsim parwalul, numit în India „cartof verde”. Este o legumă mică și versatilă, care se gătește umplută, prăjită, în curry sau în preparate tradiționale bengaleze. Lângă el se află okra – bamele, folosite în Africa, India, America de Sud și multe alte zone. Sunt ideale pentru sosuri legate și curry-uri consistente. Vinetele asiatice, lungi și subțiri, sunt perfecte pentru wok, prăjit sau salate.

Într-un colț apare și una dintre cele mai surprinzătoare legume: lufa. Tânără, este un dovlecel excelent pentru curry-uri, supe și mâncăruri rapide. Matură, devine... buretele natural de baie.

În altă ladă stă amla, agrișa indiană, foarte bogată în vitamina C. „Are foartă multă vitamina C, îți face tenul foarte frumos”, explică un vânzător. Amla se folosește în murături, chutney-uri, gemuri sau pudre pentru smoothie-uri.

Tot aici găsim mango asiatic, extrem de dulce. Mango asiatic e mai dulce. Poate fi mâncat direct. Poate e așa din cauza climei și a solului. Iar românii îl cumpără, chiar dacă e un pic mai scump”, spune vânzătorul.

Pe lângă taro, crem și dulce după gătire, mai apare cassava, rădăcina din care se face tapioca. Se gătește doar fiartă, fiindcă crudă conține cianuri naturale. Daikonul, ridichea albă lungă, este folosită în salate, sushi, supe și murături.

Condimentele care dau „magia”

În Piața Obor miroase a ghimbir, ceapă prăjită, masala și semințe aromate. Baza bucătăriei bengaleze începe cu usturoi, ghimbir, ceapă, ardei iute verde și masala. Aflăm ce este panch puran, un amestec din cinci semințe: chimion, fenicul, muștar, kalonji și schinduf. Se pune în ulei încins pentru a începe rețeta.

Rezala masala conține cardamom, mac, scorțișoară, ceapă prăjită și fistic, pentru curry-uri delicate. Kasuri methi, frunzele uscate de schinduf, sunt ingredientul secret din butter chicken și dal makhani.

Pești aduși tocmai din Bangladesh

La raionul de pește descoperim soiuri despre care mulți români nu au auzit. Transporturile vin cam la 10 zile, costă aproximativ 2.000 de euro și ajung în Italia cu vaporul, apoi cu avionul în România.

„Cererea e foarte mare. Știu că și voi, românii, aveți pești. Dar nu au același gust ca peștii de la noi. Și îi aduc din Bangladesh pentru că, astfel, oamenilor le mai trece dorul de casă”, spune un angajat.

Peștele vedetă este rohu, premium în India, Bangladesh, Pakistan și Nepal. Carnea lui este albă, gustoasă și scumpă. O rețetă celebră este „machh kasundi”, cu muștar, ceapă, ardei iute și ghimbir. Lângă el găsim keski, pești mici pentru chipsuri, Shing pentru curry-uri și rutsada, bun la prăjit. Există și crapul koi, consumat în unele regiuni din Asia.

Rafturile sunt pline de măsline asiatice uriașe, usturoi murat, mango murat și pastă de ghimbir, toate perfecte alături de orez.

Japonia și Coreea, o altă lume culinară

În centrul Capitalei există un magazin specializat în produse japoneze și coreene. Rafturile sunt pline cu sosuri clasice: gochujang, pasta roșie fermentată, ssamjang, combinația perfectă pentru carne la grătar, și doenjang, pentru tocană tradițională. Tofu-ul japonez, super silken sau mediu, este mult mai fin decât cel obișnuit, perfect pentru supe miso și găluști.

Pentru cei care evită glutenul există tăiței din cartof dulce sau din konjac. În frigidere găsim soju și sake, băuturile tradiționale ale Coreei și Japoniei, alături de renumitele „leacuri anti-mahmureală”.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
loc munca jpg
ananas rosu jpg
kosovo1 jpeg
Regele Charles  sursa foto   Profimedia 0734795506 jpg
cutremur jpg
imbatranire Alzheimer jpg
image png
ceas shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net