Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu să fie primul lider comunist la Disneyland. A dat mâna cu Mickey Mouse

În urmă cu aproape 53 de ani, în 15 octombrie 1970, vizita lui Nicolae Ceaușescu la Disneyland, din Anaheim-California, făcea vâlvă în presa de peste Ocean. El a devenit primul lider comunist care vizita celebrul parc de distracții, iar presa americană a alocat ample spații acestei vizite inedite, zeci de jurnaliști americani fiind prezenți cu acea ocazie.

Nicolae Ceaușescu, primul lider comunist la Disneyland / Foto: Arhiva Click!
Nicolae Ceaușescu, primul lider comunist la Disneyland / Foto: Arhiva Click!

După ce România a refuzat să invadeze Cehoslovacia în 1968, Nicolae Ceaușescu a fost privit diferit de liderii occidentali. Astfel, în 1970, dictatorul a ajuns în SUA și s-a întâlnit cu Richard Nixon. Cu toate acestea, înainte de acest eveniment, Ceaușescu a mers la Disneyland și l-a întâlnit pe ... celebrul Mickey Mouse.

Deschis în 1955, parcul Disneyland din Anaheim a fost primul parc tematic deschis de către compania Walt Disney și singurul proiectat și construit sub directa supraveghere a marelui Walt Disney, iar în 1959 a fost invitat celebrul lider sovietic Nikita Hrușciov, dar a refuzat din motive de siguranță.

Richard Nixon a devenit președinte al SUA în 1968 și a descoperit că Nicolae Ceaușescu avea o politică externă diferită de cea a Moscovei la acea vreme. În august 1969, Nixon a venit la București, iar în octombrie 1970, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost invitați în Statele Unite, unde au stat două săptămâni. Vizita cuplului Ceaușescu a început chiar la Disneyland, pe 15 octombrie 1970, Nicolae Ceaușescu devenind astfel primul lider comunist care vizita celebrul parc de distracții.

Nicolae Ceaușescu l-a întâlnit și a dat mâna cu Mickey Mouse

„Președintele Nicolae Ceaușescu al României a stabilit relații diplomatice informale cu Mickey Mouse. Actori costumați în diferite personaje Walt Disney, incluzându-i pe Mickey Mouse, Donald Duck și Pluto, i-au întâmpinat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și două duzini de oficiali români și americani. La Primăria Disneyland, Nicolae Ceaușescu a dat mâna cu Mickey Mouse și a primit un ceas cu Mickey Mouse”, scria cotidianul New York Times despre vizita lui Ceaușescu la Disneyland.

Liderul comunist a vizitat printre altele Casa Bântuită și o versiune Disneyland a submarinului atomic Triton. Dictatorul român a luat chiar și masa în celebrul parc de distracții și le-a spus câteva cuvinte ziariștilor prezenți.

„Vizita mi-a lăsat o impresie foarte bună. Sunt bucuros că am profitat de vizita mea în America pentru a merge și la Disneyland. Toată lumea a fost foarte, foarte prietenoasă”, spunea Nicolae Ceaușescu, când a fost întrebat de jurnaliști cum i s-a părut Disneyland.

S-a întâlnit cu președintele Richard Nixon la Casa Albă

Nicolae Ceaușescu s-a întâlnit cu președintele Richard Nixon / Foto: Arhiva Click!
Nicolae Ceaușescu s-a întâlnit cu președintele Richard Nixon / Foto: Arhiva Click!

De asemenea, cuplul Ceaușescu a primit două avioane de jucărie DC-10 pentru băieții săi și o brățară cu un pandantiv din aur în formă de avion pentru fiica sa. Pe 26 noiembrie 1970, după ce a participat la aniversarea a 25 de ani de la crearea ONU, Nicolae Ceaușescu s-a întâlnit cu președintele Richard Nixon la Casa Albă. Întâlnirea a durat două ore.

„Președintele României este într-o ipostază unică, fiind unul dintre puținii lideri din lume care au relații bune cu Statele Unite, Uniunea Sovietică și China”, a declarat atunci Richard Nixon.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net