Cum să liniștești câinii speriați de focurile de artificii. Ce recomandă specialiștii

Animalele de companie nu se sperie numai de artificii, ci și de ploaie, tunete, fulgere, zgomote puternice. Toate acestea le pot provoca stări de anxietate extremă. Și cum sărbătorile vin cu paşi repezi, cei care dețin câini în case ar trebui să știe ce ar trebui să facă pentru a îi liniști. Iată cum ne protejăm câinii de sunetul artificiilor şi al petardelor. Specialiştii le recomandă stăpânilor câteva trucuri pentru a linişti animalele.

Cum liniștești animalul de companie speriat de focurile de artificii / Foto: Pexels
Cum liniștești animalul de companie speriat de focurile de artificii / Foto: Pexels

Sunt animale de companie care se sperie foarte tare de zgomotele puternice și cum se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, sunetul artificiilor şi al petardelor în noaptea dintre ani le pot afecta destul de grav. Pentru a le diminua spaima din aceasta perioadă, medicii veterinari recomandă stăpânilor câteva trucuri.

Specialiștii susțin că animalele de companie pot fi liniștite foarte ușor. An de an, animăluțele noastre de companie sunt traumatizate de zgomotele puternice, iar pentru multe dintre ele, evenimentul le-ar putea fi fatal. 

În ce fel poți calma animalele de companie

„Sunt găsite moarte în casă sau fac crize de anxietate sau atacuri de epilepsie care durează o jumătate de oră şi se soldează, din păcate, cu deces. Foarte multe cazuri de pisici care au fugit din curte de speriate, au fost găsite fie lovite de maşină, fie la zeci de kilometri de casă”, a declarat Ioana Dalea, medic veterinar, potrivit observator.ro.

Pe lângă tratament și medicație, majoritatea aleg să petreacă mai mult timp cu patrupezii, inclusiv cu pisicile lor, însă, aibă mare grijă să nu escaladeze situația și să nu fugă de acasă animalele. „Staţi cât se poate de aproape de ei, daţi-le anxiolitice, calmante, deja cu două trei zile înainte de a începe aceste focuri de artificii”, a mai adăugat medicul veterinar Ioana Dalea.

„Ar trebui să îi pregătească înainte de sărbători, cu o lună, o lună şi. Cu o desensibilizare. Adică cu sunete înregistrate pe CD, puse la intensitate micuţa, în timp, lăsate tot mai tare. Să îi ducă în casă lânga ei, să îi liniştească pentru ca simpla noastră prezenţă îi va linişti”, susține și Dacian Ilieș, dresor.

Frica neașteptată cauzată de artificii este una care apare brusc și nu poate fi identificată din timp. Cei care văd pe străzi un câine rătăcit sunt rugaţi să îl însoţească până la primul cabinet veterinar, unde îi poate fi citit cipul, gratuit şi astfel poate ajunge înapoi la stâpânul lui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net