Cum să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp? 7 metode

Gustate ca desert, dulceață sau sorbet, căpșunile se numără printre fructele cu cele mai puține calorii. Foarte bogate în vitamina C, aceste fructe roșii sunt apreciate pentru pulpa lor suculentă, parfumul lor rafinat și gustul dulce-acid. Pentru a te bucura mult timp de acest fruct suculent, descoperă 7 metode comune, dar diferite de păstrare a căpșunilor.

Cea mai bună metodă de conservare a căpșunilor este cea pe bază de oțet. Foto: Click.
Cea mai bună metodă de conservare a căpșunilor este cea pe bază de oțet. Foto: Click.

Care este cel mai bun mod de a păstra căpșunile?

Există mai multe metode de conservare a căpșunilor. Dar metoda care a câștigat premiul este soluția cu oțet alb. Căpșunile și-au putut păstra prospețimea până la o săptămână întreagă! Citiți mai departe pentru a afla despre toate metodele posibile de depozitare a căpșunilor.

1. Căpșunile pre-tulpinate se păstrează la frigider

Această metodă implică decojirea căpșunilor și plasarea lor într-un recipient cu partea tăiată în jos. Căpșunile trebuie păstrate la frigider, fără a închide recipientul.

2. Se înmoaie în apă fierbinte și se păstrează într-un recipient ermetic

Căpșunile se scufundă în apă fierbinte, dar nu clocotită (la o temperatură de aproximativ 50°C), timp de 30 de secunde. Potrivit cercetătorului alimentar Harold McGee, spălarea căpșunilor în apă fierbinte este cea mai bună, deoarece distruge sporii de mucegai de pe suprafața căpșunilor și bacteriile sensibile la căldură. Uscați căpșunile și puneți-le într-un recipient ermetic tapetat cu un prosop de hârtie.

3. Căpșunile se clătesc și se păstrează într-un recipient ermetic

Aceasta metoda presupune clătirea căpșunilor cu apă limpede, apoi depozitarea lor într-un recipient tapetat cu prosoape de hârtie. Apoi este vorba de a acoperi recipientul etanș și de a-l pune la frigider. Deci căpșunile pot fi consumate fără a fi nevoie să le clătiți din nou.

Sfat: dacă decideți să vă spălați căpșunile, faceți-o cu coadă. Nu o îndepărtați. Căpșunile tale se pot strica rapid.

4. Căpșunile sunt depozitate în borcane de sticlă ermetice

Puteți păstra căpșuni proaspete, nespălate, într-un borcan de sticlă ermetic. Înșurubați capacul și păstrați borcanul la frigider.

Rezultat: căpșunile rămân, în cea mai mare parte, proaspete. Pe de altă parte, cele care se află pe fundul borcanului se strică mai repede. De asemenea, prin această metodă, căpșunile pot fi greu de introdus și de scos din borcan. 

5. Căpșunile neclătite se păstrează pe prosoape de hârtie

Avantajul acestei metode este de a verifica dacă căpșunile rămân proaspete pe hârtie absorbantă. Pentru a face acest lucru, trebuie să experimentați această metodă cu căpșuni clătite așa cum am văzut anterior și cu căpșuni neclătite. Apoi puneți căpșunile proaspete într-un recipient, tapetat cu hârtie absorbantă, apoi închideți-l. Păstrați recipientul în frigider.

Rezultat: prosopul de hârtie absoarbe o cantitate bună de lichid din căpșuni, ceea ce ar fi contribuit la deteriorarea acestora. Într-adevăr, vei putea observa pete roșii pe hârtia absorbantă. Neclătirea căpșunilor le-a păstrat proaspete mai mult timp. Mai mult, este indicat să spălați căpșunile doar în momentul consumării. Spălarea expune căpșunile la umiditate și aceasta este ceea ce promovează creșterea mucegaiului.

6. Căpșunile se sortează și se pun în tava lor originală

Această tehnică de conservare nu necesită mult efort. Căpșunile achiziționate sunt sortate pentru a le separa pe cele proaspete de cele stricate. Fructele se pun înapoi în tavă și se păstrează la frigider.

Rezultat: majoritatea căpșunilor rămân proaspete și în stare bună după o saptamana. Recipientul pentru căpșuni păstrează fructele mult mai proaspete decât majoritatea celorlalte recipiente de depozitare. Le oferă o mai bună circulație a aerului. Nu clătirea căpșunilor le protejează de umiditate și le crește durata de valabilitate.

Rețineți că frigiderul rămâne cel mai bun loc pentru a păstra căpșunile și a le păstra proaspete la o temperatură sub sau egală cu 4°.

7. Căpșunile sunt înmuiate într-o soluție de oțet alb

Această metodă este cea mai bine cotată până acum. Este, de asemenea, cea mai frecventă. Căpșunile sunt înmuiate într-un lighean format dintr-o parte de oțet alb și trei părți apă; Lăsați să acționeze câteva minute. Oțetul alb va ucide sporii de mucegai și bacteriile care vă pot strica căpșunile mai repede;

Clătiți căpșunile și scurgeți-le pentru a se usuca. Pentru a face acest lucru, puteți folosi o centrifugă de salată, acoperită cu hârtie absorbantă;

Odată uscate, depozitați căpșunile într-un recipient ermetic, acoperit cu un prosop de hârtie;

Acoperiți recipientul fără a-l sigilați complet și păstrați căpșunile la frigider.

Concluzie: această metodă necesită un efort mai mare, dar este cea mai eficientă pentru a păstra căpșunile proaspete timp de până la o săptămână, mai ales dacă sunt uscate bine. Prosopul tău de hârtie va rămâne uscat chiar și după o săptămână. Dacă ești îngrijorat că căpșunile își păstrează gustul de oțet, doar clătește-le bine. Își vor păstra aroma.

Întrebări frecvente

Poți îngheța căpșuni?

Pentru a vă bucura de acest fruct pe tot parcursul anului, iată cum să procedați: Alege căpșuni care sunt în stare bună, nici foarte moi, nici foarte tari. Căpșunile deteriorate sau decolorate trebuie îndepărtate;

Spălați căpșunile, apoi curățați-le;

Uscați-le bine, deoarece umiditatea le poate afecta termenul de valabilitate și întindeți-le pe o foaie de prăjituri, astfel încât căpșunile să nu se lipească între ele. Pune căpșunile la congelator. După câteva ore, căpșunile tale vor fi înghețate, așa că le poți păstra în pungi de congelare sau într-un recipient etanș. Asigurați-vă că ați aspirat aerul din pungi înainte de a le închide.

Căpșunile congelate sunt folosite pentru prepararea smoothie-urilor și cocktail-urilor. Le puteți folosi și în brioșe.

Sfat suplimentar: pentru a dezgheța căpșunile, trebuie doar să puneți cantitatea pe care doriți să o folosiți într-un recipient ermetic și să o lăsați la frigider pentru câteva ore. Dacă vă grăbiți, puneți recipientul într-un castron cu apă călduță.

Cum se păstrează căpșunile tăiate?

Căpșunile tăiate trebuie păstrate într-un recipient ermetic tapetat cu un prosop de hârtie pentru a preveni uscarea pulpei și creșterea bacteriilor. Este recomandabil să plasați partea tăiată în jos. Rețineți că, odată tăiate, căpșunile se păstrează mai puțin timp decât atunci când sunt încă întregi. De fapt, conform Food and Drug Administration (FDA), atunci când un fruct proaspăt este tăiat, bariera sa naturală exterioară este ruptă, ceea ce crește riscul de proliferare și contaminare a bacteriilor.

Căpșunile tăiate trebuie fie consumate în 2 ore de la preparare, fie păstrate la frigider. Recipientul etanș trebuie închis.

De asemenea, căpșunile întregi se păstrează cel mai bine în sertarul de jos al frigiderului sau în alt loc răcoros.

Cum să speli și să cureți căpșunile?

Înainte de a-ți consuma căpșunile sau de a le integra în preparatele tale, trebuie să le speli. Iată metoda de urmat:

Tăiați părțile deteriorate ale căpșunilor și frecați ușor fructele sub jet de apă. Puteți folosi un produs precum oțetul alb pentru a vă curăța fructele.

Uscați căpșunile cu un prosop de hârtie.

Amintiți-vă că, căpșunile trebuie spălate chiar înainte de consum, deoarece apa crește umiditatea și le face să se strice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net