Locul special din România care a fost descoperit de Ceauşescu. De ce era interzis pentru oamenii de rând

În Munții Apuseni, județul Alba, se află un loc de o frumusețe rară, cunoscut sub numele de „Lacul de Smarald” sau „Lacul Dracului”. Acest loc ascuns între stânci și vegetație densă a fost, se spune, descoperit de Nicolae Ceaușescu în perioada în care conducea România. Deși era o destinație naturală spectaculoasă, lacul a devenit un spațiu interzis pentru oamenii de rând, iar misterul care-l înconjoară persistă și astăzi.

Lacul de Smarald.
Lacul de Smarald.

Un loc cu o frumusețe unică

Lacul de Smarald impresionează prin culoarea sa verde intens, rezultat al mineralelor din apă și al reflexiei vegetației înconjurătoare. Amplasat într-o zonă izolată, lacul este înconjurat de povești și legende, iar liniștea ce domnește aici adaugă un aer mistic.

Se spune că Ceaușescu ar fi descoperit acest loc în timpul unei expediții de vânătoare, una dintre pasiunile sale. Fascinat de peisajul impresionant, liderul comunist a decis să păstreze lacul departe de ochii publicului.

De ce era locul interzis?

Istorici și localnici oferă mai multe explicații pentru decizia de a restricționa accesul:

- Ceaușescu avea o obsesie pentru controlul asupra resurselor naturale și locurilor izolate. Lacul de Smarald, situat într-o zonă greu accesibilă, ar fi putut fi văzut ca un loc strategic sau chiar un refugiu secret în caz de nevoie.

- Regimul comunist era marcat de discrepanța între stilul de viață al liderilor și cel al cetățenilor obișnuiți. Lacul ar fi fost transformat într-un loc exclusiv pentru plăcerea lui Ceaușescu și a anturajului său.

- Unele voci susțin că regimul considera lacul „prea sacru” sau „prea periculos” pentru public, temându-se că acesta ar putea deveni un loc de întâlnire sau un simbol al libertății.

Legende și povești locale

Localnicii din zonă vorbesc despre o aură mistică a Lacului de Smarald. Se spune că apele sale ar avea puteri vindecătoare sau că în adâncurile sale s-ar ascunde mistere încă nedescoperite. Denumirea „Lacul Dracului” provine, potrivit tradiției, din povești despre spirite sau demoni care ar proteja locul de intruși.

După 1989, Lacul de Smarald și-a pierdut statutul de „loc interzis”, iar turiștii pasionați de natură și aventură pot acum să îl viziteze. Cu toate acestea, drumul până la lac rămâne dificil, ceea ce contribuie la păstrarea farmecului său natural.

Vizitatorii care ajung aici sunt răsplătiți cu un peisaj de vis: apele verzi ale lacului, înconjurate de pereți stâncoși și păduri dese, oferă o experiență unică, departe de agitația lumii moderne.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
image png
Nicolae şi Elena Ceauşescu
domnitori romani jpg
Cele trei zile din calendar cu încărcătură negativă, foto Shutterstock jpg
image png
o portie de fish and chips, un lux logo jpg
tsunami  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net