Țara superbă care-și schimbă capitala în 2024. Turiștii vor fi confuzi începând de anul viitor

Țara superbă care își schimbă capitala în 2024! Este vorba despre Indonezia, locul unde mii de turiști vin anual în vacanțe. De anul viitor, un alt oraș va deveni capitala Indoneziei din cauza situației alarmante în care a ajuns Jakarta (capitala actuală).

Țara superbă care-și schimbă capitala în 2024
Țara superbă care-și schimbă capitala în 2024

După cum informează cei de la Associated Press, oficialii indonezieni spun că noua metropolă va fi un „oraș forestier durabil" care pune mediul în centrul dezvoltării și își propune să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045. Jakarta în acest moment este mult prea poluată, congestionată și predispusă la mișcări seismice, iar cu timpul se va scufunda. Cea care îi va lua locul este Insula Borneo. 

Însă ecologiștii avertizează că această capitală va provoca defrișări masive, va amenința habitatul unor specii pe cale de dispariție, cum ar fi urangutanii, și va pune în pericol locuințele comunităților indigene. 

Jakarta, orașul care se scufundă cel mai rapid

În capitala Indoneziei, Jakarta, trăiesc aproximativ 10 milioane de oameni, iar în zona metropolitană numărul acestora se ridică la de trei ori mai mulți. Cu toate acestea, orașul se confruntă cu o problemă alarmantă, fiind considerat orașul care se scufundă cel mai rapid din toată lumea. Conform estimărilor, până în 2050, o treime din oraș ar putea fi inundată. Principalul factor care contribuie la această situație este extracția necontrolată a apelor subterane, iar creșterea nivelului Mării Java din cauza schimbărilor climatice agravează situația.

Poluarea puternică a aerului și apelor subterane afectează grav calitatea vieții în Jakarta, iar inundațiile sunt o problemă frecventă. Aglomerația din oraș are, de asemenea, un impact negativ asupra economiei, estimându-se că costurile asociate traficului în oraș se ridică la aproximativ 4,5 miliarde de dolari pe an.

În efortul de a soluționa problemele persistente din Jakarta, președintele Joko Widodo a propus construirea unei noi capitale, numită Nusantara, termen javanez vechi ce înseamnă „arhipelag". Această nouă capitală ar urma să fie construită de la zero, cu clădiri guvernamentale și locuințe noi. Inițial, s-a estimat că peste 1,5 milioane de funcționari publici vor fi relocați în acest nou oraș situat la aproximativ 2.000 de kilometri nord-est de Jakarta, însă cifra exactă încă nu este finalizată.

Jakarta, orașul care se scufundă cel mai rapid
Jakarta, orașul care se scufundă cel mai rapid

Planurile pentru Nusantara includ aplicarea conceptului de „oraș forestier", 65% din suprafață urmând să fie împădurită. Data de inaugurare planificată este 17 august 2024, pentru a coincide cu Ziua Independenței Indoneziei, însă construcția va fi un proces îndelungat și probabil nu se va încheia înainte de 2045, cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a națiunii.

Cu toate acestea, proiectul a stârnit îngrijorări în rândul scepticilor din cauza impactului asupra mediului. Nusantara urmează să fie construită în provincia Kalimantan de Est din Borneo, o regiune locuită de urangutani, leoparzi și alte animale sălbatice. Organizația nonguvernamentală Forest Watch Indonesia, specializată în monitorizarea problemelor forestiere, a avertizat că majoritatea zonelor împădurite din noua capitală ar putea fi clasificate ca „păduri de producție", permițând activități forestiere și extractive care ar putea duce la defrișări masive. În prezent, nu există certitudinea protecției pădurilor naturale rămase în zona noii capitale.

Mai mult, analiza datelor de la AP arată că regiunea se va confrunta cu un număr mai mare de zile cu căldură extremă în anii următori. Aceste preocupări privind impactul asupra mediului pun în discuție viabilitatea proiectului Nusantara și necesitatea abordării sale într-un mod durabil și ecologic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net