Guvernul a majorat plafoanele de venit pentru ajutoarele sociale destinate pensionarilor cu venituri mici

Ultima actualizare:

Guvernul României a adoptat luni o Ordonanță de Urgență (OUG) care prevede majorarea plafoanelor de venit pentru a asigura continuarea sprijinului social destinat pensionarilor cu venituri mici, în contextul majorării pensiilor de la 1 septembrie 2024. Această măsură are ca scop protejarea celor mai vulnerabili cetățeni, astfel încât aceștia să continue să beneficieze de tichete sociale pentru alimente, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire.

Carduri sociale. Foto: arhiva.
Carduri sociale. Foto: arhiva.

Majorarea pragurilor de venituri pentru tichetele sociale

Conform OUG adoptate, limita de venituri pentru acordarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde a fost crescută de la 2.000 de lei la 2.210 lei. Această ajustare permite menținerea numărului actual de beneficiari, care include 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale. Beneficiarii vor continua să primească tichete sociale în valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a subliniat că această măsură vine ca o completare la recalcularea pensiilor, asigurând că pensionarii cu venituri mici vor beneficia în continuare de suportul necesar pentru a face față costurilor zilnice.

Creșterea plafonului de venituri pentru medicamente compensate

De asemenea, Guvernul a majorat plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor. Noul prag a crescut de la 1.830 de lei la 2.020 de lei pe lună. Această schimbare va permite unui număr de peste 2,35 milioane de pensionari să beneficieze de medicamente compensate, fără ca alte venituri în afara celor din pensii și indemnizații sociale să fie luate în considerare la stabilirea dreptului de compensare.

Continuarea ajutorului pentru încălzirea locuinței

O altă măsură importantă inclusă în ordonanța adoptată de Guvern se referă la ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie. Aceste ajutoare vor continua să fie acordate tuturor persoanelor care au beneficiat anterior de ele, fără a lua în calcul majorarea pensiilor la stabilirea drepturilor. Astfel, cuantumul majorat al pensiilor nu va afecta eligibilitatea pentru aceste forme de sprijin.

Pentru a obține ajutorul pentru încălzire, pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea pensiilor. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 - 15 octombrie 2025, asigurând astfel continuitatea sprijinului pentru cei care au nevoie.

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestei ordonanțe, menționând că ajustarea plafoanelor de venituri reprezintă o măsură de echitate pentru pensionarii cu venituri reduse, asigurând că aceștia vor continua să primească ajutoarele necesare chiar și după recalcularea pensiilor. "Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate și ajutoare pentru încălzire," a declarat premierul înainte de ședința de Guvern.

Ciolacu a precizat că aceste măsuri vor susține peste 2 milioane de oameni, incluzând pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale, oferindu-le sprijinul necesar pentru a menține o calitate a vieții decentă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Oana Paraschiv și Mihai Găinușă (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olt 1 jpg
harta tari pixabay jpeg
ceausescu si elena  la masa
mici jpg
Biserica medievală din Sântamaria Orlea  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (41) JPG
luca pferdmenges instagram jpg
amsterdam1 jpeg
gandac 3 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net